30 June 2018

WHAT TO WATCH

SALVATION

Tekniikan opiskelija Liam Cole saa tietää, että valtava asteroidi uhkaa törmätä Maahan. Liam yhdistää voimansa miljonääri-nero Darius Tanzin ja Yhdysvaltain hallituksen kanssa pelastaakseen ihmiskunnan sitä uhkaavalta tuholta. Massahysterian välttämiseksi tieto lähestyvästä uhkasta halutaan pitää salassa ja apuun kutsutaan Pentagonin lehdistösihteeri Grace Barrows. Amerikkalaisessa jännitysdraamassa Pentagon yhdessä tiedemiesten kanssa yrittää estää asteroidin kohtalokkaan törmäyksen Maahan.

Maapallo on kovaa vauhtia kohtaamassa tuhonsa ja sen päähenkilöt pyrkivät tässä sci-fi trillerissä estämään parhaansa mukaan. Mielenkiintoisen sarjasta tekee sen realistisuus. Kaiken tieltään tuhoava asteroidi on huomattavasti todennäköisempi kuin yliluonnollisia voimia omaavien supersankareiden syntyminen. Myös ihmisten asuttaminen toiselle planeetalle on aihe josta myös tosielämässä on keskusteltu. Näyttelijät tuovat mukanaan myös erinomaista osaamistaan. Nuori Charlie Rowe pelaa loistavasti yhteen Santiago Cabreran kanssa ja heidän yhteistyötään seurailee mielellään. Pientä ja kepeää huumoria on myös lisätty ja se piristää muuten kovin vakava sävyistä dialogia kummasti. 

THE GIFTED

The Gifted on Matt Nixin luoma yhdysvaltalainen televisiosarja, joka perustuu Marvel Comicsin Ryhmä X -sarjakuvista tuttuihin ilmiöihin. Se on toinen X-Men -elokuvasarjaan yhteydessä oleva televisiosarja ja sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa Ryhmä X ja Mutanttien Veljeskunta ovat kadonneet. Sarjan pääosassa Stephen Moyer ja Amy Acker esittävät tavallisia vanhempia, jotka joutuvat takaa-ajetuiksi havaittuaan lastensa olevan mutantteja.

Supersankarit ovat lyhyessä ajassa tehneet lähtemättömän vaikutuksen sekä valkokankaalla että tv-ruuduissa. Vaikka konsepti ei kirjoitakaan genreään uudelleen saati tuo siihen maailmoja mullistavia elementtejä - toimii se silti hyvin tutustuttaen myös ne 'ei supersankarifanit' tähän maailmaan. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan mielettömän hyvin, etenkin Struckerin perheen nuoret Percy White ja Natalie Lind. Hahmoihin on helppo samaistua eikä sarjassa käytetä turhan monimutkaista dialogia. Yliluonnollisilla voimilla ei sarjassa myöskään mässäillä vaikka pääasiassa ovatkin. Enemmän sarja tuntuu pyrkivän ottamaan kantaa tämän päivän ongelmiin, kuten syrjintään, tasa-arvoon sekä taloudelliseen eriarvoisuuteen.

SLASHER

Hurjana riehuvat sarjamurhaajat kulkevat verilöylystä toiseen. Heidän tulevat uhrinsa kamppailevat henkensä edestä tässä tiivistunnelmallisessa kauhusarjassa. Ensimmäisellä kaudella karmiva paikallishistoria alkaa toistaa itseään, kun taiteilija Sarah Bennett ja hänen miehensä Dylan palaavat kotikaupunkiinsa Waterburyyn. Toisella kaudella Kanadalaisen kesäleirin entiset ohjaajat syyllistyivät leirillä rikokseen kauan sitten. Nyt he palaavat rikospaikalle, mutta menneisyys ei ole vielä kuollut.

Lähes kuolemattomat sarjamurhaajat, kliseiset kohtaukset, jumpscaret, verellä mässäily sekä hahmojen kuolemien one by one on pitkään pidetty kauhuelokuvien yksinoikeutena. Nyt tämä kaikki on tuotu kuitenkin myös tv-sarjan muotoon ja täytyy myöntää että ennakkoluuloista huolimatta se toimii erinomaisesti. Nimensä mukaisesti Slasher tarjoilee genrensä pääpiirteitä (toistaiseksi) kahden tuotantokauden verran. Antologiasarjan tavoin osa näyttelijöistä esiintyy molemmilla kausilla mutta tapahtumat ja hahmot vaihtuvat. Yhteistä kausilla on kuitenkin tiivistunnelmallisuus sekä jatkuva hahmojen ja heidän motiivien kyseenalaistaminen. Yllätyksellisyys on myös vahvasti läsnä eikä varsinaista murhaajaa voinut varmuudella tietää ennen ihan kausien viime hetkiä.

THE RESIDENT

Nuori lääkäri Devon Pravesh odottaa innolla pääsevänsä pelastamaan henkiä ensimmäisenä työpäivänään. Taitavan, mutta kovapäisen apulaislääkärin Conrad Hawkinsin tiukassa valvonnassa hän kuitenkin oppii pian, että hänen valitsemansa ammatti ei ole sitä mitä kuvitteli. Sairaalan kulisseissa pelataan likaista peliä ja eettiset rajat hämärtyvät usein. 

Sairaalasarjoja on televisio pullollaan, mutta Resident tulee ja tuo mukanaan sitä mitä varmasti suurinosa meistä katsojista on kovasti jo odotellut. Nimittäin tarinaa siitä mitä isojen sairaaloiden kulisseissa todella tapahtuu ja miten korruptio näkyy hoitohenkilökunnan toimesta. Vaikka intensiiviset kohtaukset erilaisten tautien ja ongelmien parantamisista vaativiin leikkauksiin kiehtookin, niin on mukava saada raikas tuulahdus myös jotain uutta ja ennennäkemätöntä näille sarjoille. Päähahmojen välinen ihmissuhdedraama on myös jätetty minimiin vaikka halukkaille sitäkin on toki tarjolla. Näyttelijävalinnat ovat onnistuneet erittäin hyvin ja etenkin konkari Bruce Greenwood ansaitsee hatunnoston suorituksestaan vaikka tämän hahmo taitaakin olla koko sarjan yksi vihatuimmista.

BETWEEN

Salaperäinen tauti tappaa pikkukaupungista kaikki yli 22-vuotiaat, ja hallituksen karanteenin vuoksi eloonjääneiden on huolehdittava itse itsestään. Keskiössä on papin tytär, raskaana oleva koulutyttö Wiley Day. Toisella kaudella selviytyjien on päätettävä, voiko Pretty Lakeen soluttautuneeseen tiedemieheen ja hänen esittämänsä hoidon kliiniseen tutkimukseen luottaa.

Sarjasta huokuu Under The Dome vibat jo ensihetkistä lähtien, vaikkei konkreettista kupua kaupungin ylle koskaan tullutkaan. Hahmot esitellään nopeasti ja näin tapahtumat lähtevät domino-efektin lailla rullaamaan eteenpäin kovalla tahdilla. Päähahmojen yhteyttä ennen sarjan mullistavimpia tapahtumia olisi ollut kiva kuulla, koska nyt hahmot vain päätyivät yhteen kuitenkin sillä asenteella että olisivat olleet enemmänkin kuin vain naapureita keskenään. Lyhyet kaudet pitävät sisällään paljon kissa-hiiri asetelmaa ja aina ollaan jotain pelastamassa jostakin. Hahmojen kasvuntarina tuntuu aika-ajoin olevan mielenkiintoisempaa kuin itse päätarina tappajaviruksen kukistaimisesta, mutta onneksi nopeatempoisia juonenkäänteitä ja yllätyksellisiä kuolemia on kuitenkin tarjolla juonta piristämässä. Eikä kannata antaa Jesse Careren ilmeettömien ja eleettömien kasvojen hämätä - siihen ei ole tulossa muutosta edes toisella tuotantokaudella saati isojen tapahtumien aikana.