25 February 2018

THE BELKO EXPERIMENT

Valmistusvuosi: 2016
Genre: Kauhu, trilleri, toiminta
Kesto: 88min
Ohjaaja: Greg McLean
Käsikirjoittaja: James Gunn
Tuottaja: James Gunn, Peter Safran
Pääosissa: John Gallagher Jr, Tony Goldwyn, Adria Arjona, John C. McGinley, Melonie Diaz, Owain Yeoman, Sean Gunn, Josh Brener, Michael Rooker
Katsottu: DVD

Kieroutuneessa sosiaalisessa kokeessa 80 amerikkalaisen työntekijän ryhmä lukitaan yllättäen toimistotaloonsa Bogotassa Kolumbiassa. Yrityksen sisäisestä kaiutinjärjestelmästä kuuluva tuntematon ääni määrää heidät osallistumaan tappavaan peliin - joko tapat tai tulet tapetuksi.

Yhdysvaltalaisen Belko yhtiön toimistorakennuksessa päivä alkaa normaaliin tapaan. Ihmiset tulevat turvatarkastuksen kautta töihinsä. Hakevat kupit kahvia ja lähtevät tienaamaan elantoaan amerikkalaista unelmaa varten. Kesken kaiken äänitoistojärjestelmästä tulee erikoinen viesti työntekijöille. Surmaa kolme ihmistä tai useampi muu kuolee tietyn ajan päästä. Porukka pitää hommaa aluksi vitsinä kunnes yksi heistä kuolee ja rakennus lukitaan ja eristetään kokonaan metallilevyillä. Toimitusjohtaja Barry (Goldwyn) yrittää pitää ihmiset rauhallisina nuoren työntekijän Mike Milchin (Gallagher Jr) kanssa, mutta kuolemanpelko ja paniikki ovat ottamassa vallan työntekijöistä.

Väki jakaantuu nopeasti neljään ryhmään: osa pysyy haasteen edessä periaatteellisena, osa alkaa laskelmoida kylmästi. Jotkut turvautuvat piileskelemiseen, mutta suurin osa lamaantuu laumaksi, joka on valmis seuraamaan ketä tahansa turvallisen oloista johtajaa. Kokeen perimmäisenä tarkoituksena on selvittää miten erilaiset persoonat toimivat tämänkaltaisessa sosiaalisessa testissä; miten he käyttäytyvät kun heidät pakotetaan survival modeen. Konsepti on mielenkiintoinen, koska ihmisten käyttäytymismallin selittely ja selvittely kumpuaa meistä luonnostaan. Elokuvalla olisi siis ollut mahdollisuus tehdä yllätyksellisiä ja luovia ratkaisuja (tai edes tappoja), mutta ikäväkseen sortuu vain ja ainoastaan ennalta-arvattaviin käänteisiin sekä tylsiin ratkaisuihin.

Alussa esitetään nopealla tempolla keskeisimmät hahmot sekä heidän väliset suhteensa. Katsoja pystyy jo heti kättelyssä aistimaan ettei edessä ole täysin tavanomainen toimistopäivä, eikä aikaakaan kun päästään itse toiminnan pariin. Elokuva leikittelee odotuksilla siitä kuka seurattavista hahmoista saa äkkilopun ja kuka sinnittelee pisimpään, mutta parista mustan huumorin hetkestä huolimatta se luottaa liiankin paljon siihen, että katsojan mielestä seinille lentävät aivot ovat hauskoja. Se heittää mukaan myös muutaman hupaisan havainnon toimistotyöskentelyn arjesta sekä markkinointitutkimuksista, mutta on turha odottaa mitään satiirista tai edes ironista kannanottoa.

Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan kunniakkaasti, vaikka ajoittain juoni ja toteutus tuntuukin jarruttelevan isoimpien nimien työtä vähän turhankin paljon. Goldwyn ja Gallagher Jr nousevat nopeasti tarinan keskiöön ja tekevät tahoillaan varsin toimivat ja uskottavat roolisuoritukset. Aina yhtä ilmeikäs McGinley toimii pakollisena pahana, kun taas S. Gunnin sanavalmis kahvilatyöntekijä Marty ja Rookerin huoltomies tuovat tarinaan omat mausteensa. Kaikki hahmot ovat hyvin kärjistettyjä - pahat on pahoja ja hyvät hyviä, mutta sen pahemmin emme tarttumapintaa saa heistä kehenkään.

Kaiken sekasorron keskellä taustalle nousevat salaliittoteoriakysymykset kuten mikä tai kuka tälläisen skenaarion takana oikein vetelee naruista? Onko joku yrityksen työntekijä sekaantunut johonkin laittomaan vai onko jollain vain päässä napsahtanut pahemman kerran? The Belko Experiment on välillä kuin eräänlainen ihmispeli jossa edetään seuraavalle tasolle ja yritetään pysyä hengissä melkein kaikelta mikä liikkuu. Muutama onnistunut hämäyskin on onnistuttu piilottamaan tarinan uumeniin, mutta kovinkaan yllätyksellisiä kohtauksia ei kannata odotella.
James Gunn osaa luoda mainion vainoharhaisen tunnelman tarinan ympärille ja jatkuva joukkohysteria paniikki rakennuksen sisällä on käsinkosketeltava. Tarinan sekaan on ujutettu mukaan mustaakin mustempaa huumorinpoikasta sillä kyllähän ihminen hädänhetkellä keinon jos toisenkin keksii miten listiä toinen ihminen erilaisilla menetelmillä.

Vuosikymmenten varrella tällaisia splatter-mässytyksiä on tehty sen verran, että pelkkä veren määrä ei riitä kirjoittamaan koko lajityyppiä uusiksi. Kekseliäisyyden häivähdyksiä olisi saanut olla enemmän, koska näin elokuvakokemus ei tuntunut sen potentiaalista huolimatta palkitsevalta. Loppuratkaisu on ennalta-arvattava viimeistään siinä vaiheessa kun Miken kuolema on liioittelematta kolmatta kertaa hiuskarvan varassa. Itse loppukohtaus oli myös itsestäänselvä jatko-osan alustus.
Harmikseen elokuva jäi liikaa genrensä välimaastoon. Vaikka ihmisten inhimillisyys ja moraalit kyseenalaistettiinkin kovalla kädellä, ei pätkässä ollut tarpeeksi mustaa huumoria, kekseliäisyyttä tai yllätyksellisyyttä eikä gorea tai kauhu aspektia. Kiteytettynä The Belko Experiment on huvittavan karmiva kuvaus siitä miten vielä hetki sitten mukava työkaveri muuttuu hetkessä täydelliseksi sosiopaatiksi.

 ★★★+

"Just another day at the office