11 December 2016

21 TAPAA PILATA AVIOLIITTO

Valmistusvuosi: 2013
Genre: Komedia
Kesto: 92min
Ohjaaja: Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoittaja: Johanna Vuoksenmaa
Tuottaja: Riina Hyytiä, Leena Mäenpää-Bentley
Pääosissa: Armi Toivanen, Essi Hellén, Aku Hirviniemi, Riku Nieminen, Pamela Tola, Hannele Lauri, Vesa Vierikko
Katsottu: TV
Sanna (Toivanen) on erotutkija, joka ei usko avioliittoon. Hänen ystävänsä Aino (Hellén) puolestaan uskoo moneen muuhunkin asiaan, esimerkiksi radiosta ennustamiseen. Sannan isä, Eero (Vierikko) uskoo entisen vaimonsa Eilan (Lauri) vielä tulevan takaisin, mutta Eila aikoo mennä naimisiin - toisen miehen kanssa. Sannan assistentti Jouni (Hirviniemi) ei usko enää mihinkään, koska hänen puolisonsa Elli (Tola) tekee elämästä sietämätöntä. Aleksi (Nieminen) puolestaan ei enää tiedä mihin uskoa, koska hänen kaikin puolin onnellinen liittonsa on päättynyt vaimon yllättävään ”kukkaan puhkeamiseen” avioliiton ulkopuolella. Kun nämä epävakaat ihmiset sysätään liikkeelle poteroistaan, on mikä tahansa lopputulos mahdollinen. 

21 tapaa pilata avioliitto on vauhdikas komedia rakkauden moninaisista ilmenemismuodoista. Noin puolenvälin tienoilla alkaa kuitenkin näyttää pahalta. Ei sillä että elokuva olisi jotenkin erityisen huono, vaan koska se esittää asiat hyvin kyyniseltä kannalta. Epäusko rakkautta ja toimivia suhteita kohtaan herää itse kullakin, mutta onneksi tuo tunne on vain hetkellistä hämäystä. Pian elokuva kääntyy sitä suurta opetusta ja onnellista loppua kohti, jättäen elokuvan ylle onnistumisen leiman.

Muuten elokuva ei ole kovin yllätyksellinen, vaan se seuraa pitkälti genrensä tavanomaisia jalanjälkiä. Kyyninen, rakkauden kadottamista ennakkoon kammoksuva Sanna sekä tämän naiivi ja hyväuskoinen ystävä Aino löytävät kuin löytävätkin lopussa sen oman onnellisen loppunsa - mikä tuskin tuli kenellekään kovin suurena yllätyksenä. Toivanen saa hienosti sen kaivatun herkkyyden paistamaan Sannan yksi yö, hyvät muistot -elämänasenteen takaa, eikä niitä Putouksesta tuttuja komediahahmo -piirteitä näyttäydy elokuvassa ollenkaan.

Asialinjalla mennään myös muiden Putouksesta tuttujen näyttelijöiden osalta. Näyttelijöiden heittäytymistä täysin erilaisiin rooleihin on hämmästyttävää katseltavaa ja jokainen tekee osaltaan taidokasta työtä. Elokuvan edetessä on hauska huomata miten jokainen hahmo edustaa parisuhteen jonkinlaista ääripäätä, plussineen ja miinuksineen. 

Elokuvan käänteet ja hahmot ovat ennalta-arvattavia, mutta taidokaasti sisällytetty huumori piristää kokonaisuutta huomattavasti. Matka on jälleen kerran päämäärää tärkeämpi ja leffan kulku ja loppunoste ovat tällaisenaan kuin kesätuuli; raikas ja toiveikas. Kokonaisuutena 21 tapaa pilata avioliitto on hyvänmielen komediapätkä, jonka julmalta tuntuva lista suhteiden virheistä pistää katsojansa miettimään.
★★★-
 
"Älä uskalla rakastaa