12 November 2016

BOOT CAMP

Valmistusvuosi: 2007
Genre: Draama, trilleri
Kesto: 99min
Ohjaaja: Christian Duguay
Käsikirjoittaja: Agatha Dominik, John Cox
Tuottaja: Christian Duguay, Michael Frislev, Chad Oakes
Pääosissa: Mila Kunis, Gregory Smith, Peter Stormare, Regine Nehy, Christopher Jacot, Tygh Runyan
Katsottu: Netflix
Eräälle Tyynenmeren saarelle on perustettu koulu ongelmanuorille. Kun Sophie Bauer saapuu paikalle, hän tajuaa olevansa pelottavassa laitoksessa, jossa nuoria aivopestään väkivallan ja hyväksikäytön keinoin. Sophien poikaystävä keksii suunnitelman, jonka avulla Sophie voi palata kotiin. Ensin pojan pitää kuitenkin itse mennä karmaisevaan laitokseen. Boot Camp perustuu tositarinaan, jossa nuoret yrittävät parantaa omaa elämäänsä, mutta joutuvatkin taistelemaan henkensä edestä!

Boot Camp kuuluu näihin vakavasti otettavien ja kaikille suositeltavien pätkien joukkoon. Se kertoo tärkeää tarinaa 1970-luvulla käynnistyneistä tough love -tyyppisistä koulutus- ja opetusleireistä, joihin Yhdysvalloissa osallistyi yli 100 000 ongelmanuorta vanhempiensa lähettäminä. Leirien ankaruus ja epäinhimillinen kuri vaativat yli 40 nuoren hengen sekä lukemattomia henkisiä että fyysisiä vaurioita pitkälle uhrien elämää.

Elokuva alkaa nopeatempoisesti kohtauksella joka tekee selväksi kuinka väärä toimintatapa tälläinen kidutusleirisysteemi on aikoinaan ollut. Faktoista tietämättömät ja lapsiensa oikkujen myötä epätoivoisiksi tulleet vanhemmat tarttuvat ns. viimeiseen oljenkorteen ja luovuttavat jälkikasvunsa organisaation käsiin, josta heillä ei ole kokemusta saati oikeaa tietoa – vain pintapuolinen mainoslause ja toivo paremmasta.

Konsepti on alusta loppuun asti hyvin tiivis sekä täynnä nopeaa ja tehokasta toimintaa. Nuoria jätetään kahlittuina yöksi vedenrantaan, pidetään maaselleissä päiväkausia, ei anneta tarpeeksi ruokaa ja rääkätään yliampuvalla liikunnalla ja työnteolla. Lisäksi henkistä puolta sorvataan yhteisillä istunnoilla, jossa vaihtoehtoina ovat kaikille avautuminen tai yleinen joukkohakkaus muiden leiriläisten toimesta.

Kivuliaissa ja vastenmielisissä kohtauksissa piilee elokuvan voima, mutta samaan aikaan sen heikkous. Elokuva nimittäin käsittelee aihetta turhankin suorasukaisesti ja yksipuolisesti, eikä systeemin johtajassa tai sen toimintatavoissa tunnu virtaavan yhtään aitoa sydämellisyyttä. Kyllähän faktatieto yli neljästäkymmenestä kuolonuhrista kertoo näiden leirien todellisesta rankkuudesta, mutta ollakseen teoksena kiitettävää luokkaa, olisi Boot Campin ollut syytä olla hieman realistisempi ja puolueettomampi.
Kuitenkin se onnistuu taidokkaasti siinä missä turhankin moni draamapätkä epäonnistuu; nimittäin katsojien tunteiden herättämisessä. Tuli suorastaan yllätyksenä kuinka paljon kyseinen pätkä loppupeleissä herättikään tunteita - ahdistusta, myötätuntoa, pelkoa, hetkellistä helpotusta ja kaikkea tätä yhä uudestaan ja uudestaan.

Hahmojen persoonattomuus vaatii myös osansa kokonaisuudesta. Pääosassa auktoriteetteja vastaan kapinoivaa nuorta esittävä Kunis tekee jälleen hyvän roolisuorituksen ja tuo fyysisen tuskansa lähelle katsojia. Henkiseen puoleen ei kuitenkaan päästä käsiksi ja hahmo jää auttamattomasti ontoksi. Kyynistä ja suuruudenhullua leiripomoa esittävä Stormare sopii hahmonsa kenkien täyttäjäksi mainiosti ja mies onnistuukin haalimaan uskottavasti katsojien vihat niskoillensa. Vieläkin inhottavampi hahmo on Runyanin esittämä leiriohjaaja, joka tekee kaikin keinoin oppilaiden elämästä maanpäällistä helvettiä mm. käyttämällä saaren tyttöjä hyväkseen. Smith on tyydyttävä rakastavan poikakaverin roolissaan ja tuo elokuvaan sitä kaivattua inhimillisyyttä.

Kaiken kaikkiaan Boot Camp on varsin melankolinen ja tunnevahva draamaelokuva, jonka trilleri-merkintä on hieman kyseenalainen. Toimiakseen muunakin kuin opetusfilminä, olisi pätkä kaivannut hieman enemmän psykologista kosketuspintaa. Kyseessä on kuitenkin ihan katsomisen arvoinen tekele, joka puhuttelee moraaliarvoillaan varmasti kaikkia katsojia.

★★½

"They are taken from their homes
captured against their will
and the only ones who can stop it from happening
are the ones who ordered it done