31 October 2016

UNFRIENDED

Valmistusvuosi: 2014
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 82min
Ohjaaja: Levan Gabriadze
Käsikirjoittaja: Nelson Greaves
Tuottaja: Timur Bekmambetov, Nelson Greaves
Pääosissa: Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson, Shelley Hennig, Moses Storm, Will Peltz
Katsottu: Netflix
Joukko nuoria chattailee netissä kun heidän kuolleen ystävänsä Lauran tililtä alkaa tulla mystisiä yhteydenottoja. Tuntematon hahmo haluaa tietää, kuka latasi Laurasta nolausvideon nettiin ja ajoi tämän itsemurhaan vuosi sitten. Kaikki vakuuttavat olevansa syyttömiä, mutta pian alkaa tapahtua kauheita.

Unfriended omaa omaperäisen tarinan, joka käydään kokonaisuudessaan Skype keskustelun sekä tietokoneruudun välityksellä. Katsoja näkee vain sen minkä päähahmo Blaire (Hennig) näkee omalta tietokoneeltaan, ja vaikka kyseinen asetelma herättikin aluksi ristiriitaisia tunteita, osottautui se lopulta varsin toimivaksi elementiksi.

Juoni on varsin yksinkertainen; joukko nuoria käy pahaa-aavistamatonta keskustelua Skypessä, kunnes puheluun liittyy tuntematon henkilö. Tämän seurauksena ystävykset alkavat yksitellen kuolla salaperäisesti ja puheluun liittyneellä anonyymillä näyttää olevan osuutensa asiaan.
Toteutuksella on suuri paino tämän pätkän toimivuuden kannalta. Yksistään juoni vaikuttaa jo niin moneen kertaan nähdyltä ja jopa hutaistun lattealta. Some-maailmaan perustuva toteutus nostatti juonen aivan uudelle tasolle ja jaksoi kannatella sitä loppuun asti mielenkiintoisesti.

Alun ristiriitaiset tunteet herättivät pohdintaa siitä, mihin suuntaan pätkä on loppupeleissä menossa. Kuvakulmat ja kuvaus ylipäänsä oli tämän kaltaisella toteutuksella hyvin suppeaa, eikä mielentkiintoisia mahdollisuuksia ollut läheskään niin paljon kun tavanomaisessa toteutuksessa. Myös katsojan katseiden kohdistaminen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan loi tekijöille omat haasteensa. Kokonaisuudessaan pätkä suoriutui tästä kunnianhimoisesta toteutuksestaan hyvin ja sai välitettyä katsojille juuri oikeanlaisen tunnelman läpi elokuvan.

Tuntemattomat näyttelijät suoriutuivat rooleistaan hyvin, eikä kenestäkään jäänyt mitään pahaa sanottavaa. Hennig veti ehkä pisimmän korren helpoiten lähestyttävämpänä sekä samaistuttavampana Blairena. Dialogi hahmojen välillä oli uskottavaa ja juoni oli hienosti rakennettu juuri hahmojen välisen viestittelyn varaan.

Kokonaisuudessaan Unfriended on varsin mukiinmenevä kauhupätkä. Omaperäinen ja hienosti toteutettu tarina piti katsojat otteessaan viime metreille asti ja laadukas äänenkäyttö oli pienen budjetin kauhulle varsin onnistunutta.

★★

  "Online, your memories last forever.
But so do your mistakes.