09 October 2016

STEP UP

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Draama, musiikki
Kesto: 104min
Ohjaaja: Anne Fletcher
Käsikirjoittaja: Duane Adler, Melissa Rosenberg
Tuottaja: Andrew Golov, Erik Feig, Jennifer Gibgot, Adam Shankman
Pääosissa: Channing Tatum, Jenna Dewan Tatum, Damaine Radcliff, De'Shawn Washington, Drew Sidora, Josh Henderson
Katsottu: Netflix

Poika on nuori kapinallinen Baltimoren karuilta kulmilta. Tyttö opiskelee tanssia arvostetussa hienostokoulussa, joka tuottaa alansa huippuosaajia. Heidän elämänsä ovat äärettömän kaukana toisistaan, kunnes kohtalo iskee heidän välilleen kipinän, joka sytyttää liekin, joka kasvaa roihuksi, ja sen jälkeen vain taivas on rajana...

Juoni on kliseinen, mutta silti riittävän mielenkiintoinen pitääkseen katsojansa otteessaan. Tyttö tapaa pojan, tyttö rakastuu poikaan, tytön tanssin lopputyö kaipaa apua, poika sattuu olemaan erinomainen tanssija, pojan paras kaveri ei tykkää tästä yhtälöstä ja lopulta kaikki saavat onnellisen loppunsa. Niin se menee, mutta silti vetoaa yleisöönsä kerta toisensa jälkeen.

Step Up on hyvin kliseinen romcom, josta sen lupaamat draaman piirteet puuttuvat täysin. Pätkä ei herätä juuri minkäänlaisia tunteita vaan on alusta asti samaa luokkaa muiden romanttisten komedioiden kanssa, niin juoneltaan kuin toteutukseltaankin. Kliseisyys syö elokuvasta paljon potentiaalia ja sen vuoksi jo ensimmäinen katselukerta tuntuu kolmannelta. Elokuvasta jäi selkeästi puuttumaan jotain.

Jos kaikki kliseet ja ennalta-arvattavuudet unohdetaan, niin on pätkä ihan katsomisen arvoinen. Juoni kahden erilaisen persoonan kohtaamisesta on kiinnostavaa seurattavaa (oli se sitten kuinka kliseistä tahansa) ja elokuvan tärkein tuonti, tanssi, on tuotu mielenkiintoisesti ja erittäin taidokkaasti esille. Tanssikuviot ovatkin erinomaisia ja taitavasti tehtyjä alusta loppuun asti.

Myös päähenkilöiden moitteettomasti toimivaa henkilökemiaa on ilo seurata. Puhumattakaan Mr. Tatumin sulavista tanssiliikkeistä, jotka saivat aikanaan katsojat haukkomaan henkeään hämmästyksestä. Kukapa olisi 10 vuotta sitten uskonut että futisleffasta tunnettu herra voisi taipua tuollaisiin asentoihin. Tatum ja silloinen Dewan tekivät molemmat osiltaan hienot roolisuoritukset, mutta kaksikosta Tatum loisti kirkkaammin. Dewanin suoritus jää hieman varjoon eikä selvästikään näytä pätkässä kaikkeaan. Sivuhahmot on valittu myös harkiten ja jokainen kantaakin kortensa kekoon moitteettomasti.

Step Up on kliseinen rakkaustarina, jonka upeat tanssiosiot pelastavat sen unohtumasta samankaltaisten pätkien sekaan. Huumoria löytyy sopivassa suhteessa, mutta itse olisin toivonut enemmän komedia-aspektia kuin sitä romantiikkaa. Hahmot olivat erinomaisesti toteutettuja, eikä juonessakaan kliseisyyttä lukuunottamatta ollut suurempia puutteita. Hyvä pätkä, joka ehkä toimiakseen kaipaa tälläisen 10 vuoden tauon katselukertojensa väliin.

+

"Every second chance
begins with a first step