01 September 2016

WHISPER

Valmistusvuosi: 2007
Genre: Draama, rikos, kauhu
Kesto: 95min
Ohjaaja: Stewart Hendler
Käsikirjoittaja: Christopher Borrelli
Tuottaja: Paul Brooks, Walter Hamada, Damon Lee
Pääosissa: Blake Woodruff, Dulé Hill, Joel Edgerton, Josh Holloway, Michael Rooker, Sarah Wayne Callies, Teryl Rothery
Katsottu: Netflix 

Synkkiä asioita alkaa tapahtua, kun sieppaajat pitävät nuorta poikaa vankina syrjäisessä mökissä.
 
Kolmen vuoden kakun jälkeen vapauteen päässyt pikkurikollinen Max Truemont (Holloway) haluaisi perustaa kahvilan tyttöystävänsä Roxin (Callies) kanssa, mutta rahatilanne ei oikein anna periksi. Kuitenkin yksi vanha kaveri Sydney (Rooker) saa houkuteltua kaksikon mukaan erään rikkaan 8-vuotiaan pojan Davidin (Woodruff) kidnappaukseen, joka onnistuukin hyvin. Poika viedään talvisen Mainen syrjäiselle mökille piiloon. Pian kidnappaajien keskuudessa alkaa tapahtua outoja asioita, eikä lopulta ruumiltaakaan vältytä.

Juoni on melko yksinkertainen eikä toteutus tuo sille juurikaan syvyyttä. Keskivertokauhua siis muutamalla toimivalla yllätyksellä höystettynä. Elokuva perustuu pitkälti, nimensä mukaisesti kuiskauksiin ja niitä kannattaakin pitää silmällä (tai kuulolla?) kyseistä pätkää katsoessa. Äänenkäyttöön ollaan kiinnitetty erityisesti huomiota ja se onkin erityisen taidokasta.

Tunnelma elokuvassa on käsinkosketeltavaa ja lopputekstien pamahtaessa ruudulle jää katsojalle vähän kaksipiippuinen olo. Elokuvassa sekoittuu taidokkaasti kidnappaus-trilleri sekä yliluonnollinen kauhu, vaikkakin loppua kohden homma luisuu liiankin tyypilliseen tehosteiden yltiökäytöksi. Loppukohtaus jättää pienen hymyn suupieleen, mistä pidän itse erityisen paljon.

Ohjaus ja kuvaus on hienoa ja toimivaa työtä koko pätkän ajan. Talvinen metsä ja sen ympäristö luovat visuaalisesti kauniit puitteet joita myös käytetään monipuolisesti. Elokuvan yksi hienoimista kohtauksista kuvataan joen rannalla ja se nousikin nopeasti omiin tämän genren suosikkikohtauksiini. Valitettavasti pätkässä ei nähdä muita yhtä pysäyttävän upeita kohtauksia. Elokuvassa olisi ollut potentiaalia viedä se vieläkin pidemmälle, mutta ilmeisesti tekijöillä on ollut muut suunnitelmat mielessä.

Hahmot ovat elokuvassa riittävän mielenkiintoisia, vaikka pisimmän korren vetääkin 13-vuotias Woodruff, joka saa sopivan jäätävän ja kylmän Davidin roolillaan oikeasti kylmät väreet aikaiseksi. Holloway tekee kelvollisen roolin pikkurikollisena, ja vaikka Rookerille ja Edgertonille ei pitkää ruutuaikaa olekaan tarjolla, hoitavat he roolinsa kunnialla. Callies ei puolestaan vakuuta lainkaan, vaan näyttelee läpi elokuvan pökkelö-ilme naamallaan.

Kokonaisuutena Whisper on toimiva kauhujännäri, joka erottuu joukosta pienoisen omaperäisyytensä ansiosta. Ei se mikään täydellinen kuitenkaan ole, muttei myöskään sieltä huonoimmasta päästä.

★★★

"The line between good and evil,
right and wrong,
hunter and hunted,
will be crossed