31 August 2016

CAPTIVITY

Valmistusvuosi: 2007
Genre: Draama, trilleri, kauhu
Kesto: 96min
Ohjaaja: Roland Joffé
Käsikirjoittaja: Joseph Tura, Larry Cohen
Tuottaja: Mark Damon, Gary Mehlman
Pääosissa: Daniel Gillies, Elisha Cuthbert, Pruitt Taylor Vince
Katsottu: Netflix 

Mies ja nainen heräävät ja löytävät itsensä kellarista loukusta. Kun heidän sieppaaja ajaa heidät hulluksi, paljastuu totuus heidän hirvittävästä sieppauksestaan.

Elokuva alkaa nopeahkosti. Päähahmo Jennifer (Cuthbert) on lyhyen ja ytimekkään intron jälkeen vankina luolassaan, eli ollaan siinä lähtöasetelmassa johon elokuvan perimmäinen idea perustuu. Vankeuteen, sieppaajan motiivien etsimiseen sekä tietysti aikansa SAW -buumin luomaan kidutuskauhuun.


Ohjaus on elokuvassa aika-ajoin väkinäistä ja juoni tökkii turhankin paljon. Käsikirjoitus näyttäisi olevan paljon velkaa mm. Hostellille, Dexter -sarjalle sekä aiemmin mainitulle SAW:ille. Meno tuntuu muutenkin vain seuraavan aikansa trendejä pinnallisena ja mitäänsanomattomana väkerryksenä. Pätkä sortuu aivan liikaa kliseisiin piirteisiin, turvautuu huonosti toteutettuihin gore-efekteihin, eikä pakollinen twistikään säväytä.

Äänimaisema on hyvin pelkistetty ja suriseva - jopa häiritsevyyteen asti. Kerronnalla ja äänimaailmalla on selkeästi yritetty luoda kipeä ympäristö kipeille tapahtumille, mutta kaikki jää kuitenkin vain puolitiehen. Metalliset kolahdukset enemmän ärsyttävät kuin tehostavat tunnelmaa.

On elokuvassa kuitenkin myös hauskoja yksityiskohtia. Pakkomielteinen sieppaaja pyörittelee käsissään oikean Cuthbertin oikeita promokuvia, jotka leffan käsittelyssä ovat muuntuneet osaksi Jenniferin mallikansiota. Pari häikäilemättömän suoraviivaista linkkiä Dexter-sarjaan toimii myös yllättävän hyvin.

Cuthbertin roolisuoritus on tämän tyyliseen elokuvaan aivan liian tyyni ja särmätön. Tosin olihan kieltämättä hauskaa seurata kuinka Elisha parka, joka selvittyään Bauerin tyttärenä (24) olemisen rankkuudesta huumataan vähän väliä. Mutta sellaista se on kun leikitään kissa ja hiiri -leikkiä suljetussa tilassa - vieläpä huonon tekosyyn varjolla. Gillies puolestaan loisti pahisroolissaan, vaikka siihenkin olisin toivonut saavan vähän lisää syvyyttä.

Captivity on tummanpuoleisen trillerin ja teinikauhun yhdistelmä, joka sisältää potentiaalisia kauhukohtauksia. Juoni on melko ennalta-arvattava, vaikka täytyykin myöntää että oli siellä muutama ihan hyvin toteutettu yllätyskin. Huonoista piirteistään huolimatta pätkällä on oma kiero viehätyksensä, hetkittäin.

★★

"When you think 
the worst has happened...