28 August 2016

NERVE

Valmistusvuosi: 2016
Genre: Rikos, trilleri, seikkailu
Kesto: 96min
Ohjaaja: Ariel Schulman, Henry Joost
Käsikirjoittaja: Jeanne Ryan, Jessica Sharzer
Tuottaja: Anthony Katagas, Allison Shearmur
Pääosissa: Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade, Miles Heizer, Kimiko Glenn, Marc Jon Jefferies, Machine Gun Kelly
Katsottu: Elokuvateatteri
Uuttera high school -opiskelija Vee (Roberts) saa tarpeekseen varovaisen turvallisesta elämästään ja päättää räväyttää. Ystävien painostuksesta hän päätyy osallistumaan suosittuun NERVE-nimiseen nettipeliin yhden haasteen ajaksi – luvassahan on vain harmitonta hauskanpitoa. Mutta Veen jäädessä yhä pahemmin koukkuun adrenaliinitäyteisen kisan jännitykseen, saa peli pahaenteisen käänteen ja alkaa muuttua yhä vaarallisemmaksi. Lopulta edessä on viimeinen erä, jossa pelissä on jo hänen koko tulevaisuutensa.

Oletko koskaan miettinyt mihin kaikki sosiaaliseen mediaan lataamasi tiedot päätyvät? Entä älypuhelimellesi antama sormenjälki tai sovellustesi keräämät paikkatiedot? Skypepuhelusi ja Periscope-lähetyksesi? Nerve iskee taktisesti kiinni juuri näihin pelkoihisi.

Jeanne Ryanin romaaniin perustuva trilleri kertoo tutun totuus vai tehtävä -pelin hämärästä muodosta - somepelistä joka hyödyntää juuri kaikkea tätä netistä löytyvää dataa. Pelaajat toteuttavat muilta tulevia haasteita ja striimaavat ne nettiin. Suosiokäyrä noudattaa tosielämän julmaa logiikkaa: mitä hullumpi temppu, sitä enemmän huomiota ja sitä pidemmälle etenet pelissä. Itsensä haastaminen osoittautuu adrenaliiniryöpyissä addiktiiviseksi ja pitää pelin hengissä vaarallisista tempuistaan huolimatta. Sääntöjä ei ole kuin muutama, mutta niiden rikkomisesta rangaistaan senkin edestä. Irtaantuminen pelistä tapahtuu vain pelin toimesta - siihen asti olet kirjaimellisesti sen orjallinen vanki. Anonyymien katsojien pyörittämä Nerve on kuin someajan Hydra: kun kaadat yhden serverin, kolme uutta ilmaantuu tilalle.

Haasteet nostattavat katsomossakin hien otsalle sekä saavat haukkomaan henkeään. Näyttävästi toteutetut tehtävät ja niiden suoritukset ovat kirkkaasti elokuvan parasta antia. Henkilökohtaisia, haastavia ja jopa vaarallisia temppuja on mielenkiintoista seurata turvallisesti omalta paikaltaan, vaikka omanlainen kutkuttava kiinnostus kyseiseen peliin osallistumisesta syntyykin. Teknologia on keskeisessä osassa, eikä sen kuvaus ole tönkköä kuten yleensä vaan erittäin realistisen tuntuista.

Päähenkilö Vee on klassinen young adult -sankari, vahvan ja räväkän bestiksensä jalkoihin jäävä ujo kaunotar joka loppua kohden löytää oman äänensä ja paikkansa. Yllytyksestä peliin mukaan lähtenyt Vee on ymmärrettävästi aluksi vastahakoinen osallistumaan hurjapäisiin haasteisiin, mutta kun tätä eipäs-juupas jahkailua setvitään ennen jokaista haastetta, alkaa se kuulostaa jo enemmän rikkoutuneelta levyltä kuin realistiselta luonteenpiirteeltä. Vastanäyttelijänä toimiva Dave Franco puolestaan loistaa tunnetun erinomaisella roolisuorituksellaan, eikä tämän mystisen kiinnostavasta hahmostakaan ole pahaa sanottavaa.
Machine Gun Kelly oli loistava lisä näyttelijäkaartiin ja tämä saakin rämäpäisen ja pelottoman pelurin heräämään hienosti henkiin. Vaikkei elokuvassa olekaan konkreettista pahaa vastustajaa, niin MGK hoitaa tämän elokuvien pakollisen bad guy -roolin kunniakkaasti ja uskottavasti. Eniten jäi kuitenkin harmittamaan ja häiritsemään se ettei Ty:n virallista tippumista kisasta näytetty.

Jos katseet kääntävät haasteet ja toimiva juonenkulku on elokuvan parasta antia, niin loppuosa on ehdottomasti se heikoin. Uskottavuus romahtaa täydellisesti tässä suuressa loppuspektaakkelissa ja käsikirjoitus heittää hetkessä roskakoriin kaiken, mitä olimme juuri hahmoista oppineet. Sietämättömän jännittäväksi yltävä elokuva muuttuu hetkessä sietämättömäksi moralisoinniksi. Tekijät tuntuvat menettäneen otteensa kaikkeen mitä elokuva pitää sisällään; juonen kulkuun, hahmojen luonteisiin, teknologiaan... eikä näin ollen pätkä saa ansaitsemaansa lopetusta. Opetus olisi varmasti mennyt perille ilman finaalin kirjaimellista saarnausta: nimimerkin taakse piiloutuminen ei vapauta vastuusta.

Pääpiirteiltään Nerve on nerokas ja uudenlainen trilleri joka vetää puoleensa katsojia monesta sukupolvesta. Nopeatempoisesta ja toiminnantäytteisestä juonestaan huolimatta hahmoihin keretään tutustumaan huolella eikä kerronta tunnu pakotetulta. Roolitukset onnistuivat tässä pätkässä erinomaisesti ja hahmojen samaistuttavuus vain lisäsi elokuvan kiinnostavuutta. Pätkä on myös erittäin ajankohtainen ja pisti ajattelemaan (ennen saarnaustakin) omaa somen käyttöä. Toimiva, hauska ja jännittävä seikkailu, joka erinlaisella lopetuksella olisi varmasti yltänyt aikamme kiinnostavimpien elokuvien kärkeen.

★★★-

"Play to survive, 
we dare you