26 August 2016

HONEYMOON

Valmistusvuosi: 2014
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 87min
Ohjaaja: Leigh Janiak
Käsikirjoittaja: Leigh Janiak, Phil Graziadei
Tuottaja: Patrick Baker, Esme Howard
Pääosissa: Rose Leslie, Harry Treadaway, Ben Huber, Hanna Brown
Katsottu: Netflix 

Juuri naimisiin menneet Paul (Treadaway) ja Bea (Leslie) matkustavat viettämään kuherruskuukauttaan syrjässä olevalle järviseudulle. Pian saapumisen jälkeen Paul löytää Bean harhailemasta sekavassa mielentilassa keskellä yötä. Kun Bea alkaa olla enemmän ja enemmän sekaisin niin Paul alkaa epäillä, että metsissä saattaa vaania jotain vaarallisempaa kuin mitä pelkkä tavallinen unissakävely antaisi olettaa.

Nuoripari lähtee viettämään häämatkaansa syrjäiselle mökkiseudulle. Kaikki menee loistavasti ja matkaa vietetään siihen kuuluvin "rituaalein", jos näin asian voi ilmaista. Tarina ja sen kerronta vetää katsojan ajatukset tietyille raiteille, kunnes paljastuu jotain yllättävää, vaikka ennusmerkit olivatkin jo hyvissä ajoin ilmassa. Yllättäen iskevä kauhu isketään päin näköä saaden katsojat jopa hieman hämmentyneiksi.

Elokuvan alustus on pitkä ja hidastempoinen, mutta kun tarina pääsee kunnolla alkuun, niin sitten alkaakin tapahtua. Pitkällä alustuksella on tosin selkeä tarkoitus ja sillä halutaan luoda katsojalle vahvat mielikuvat hahmoista ja heidän motiiveistaan. Viimeiset 15 minuuttia ovat selkeästi elokuvan heikoin lenkki ja lopetus turhan tönkköä scifishittiä.

Roolisuorituksista ei ole mitään valittamista. Pääosan näyttelijöillä synkkaa selkeästi hyvin ja onnistuvatkin luomaan uskottavan pariskunnan. Hahmot ovat samaistuttavia ja heihin pääsee (kiitos pitkän alustuksen) hyvin sisälle. Treadaway onnistuu luomaan epäilevästä ja huolestuneesta Paulista uskottavan sekä sympaattisen, kun taas Leslie loistaa Bean roolissaan upeasti kaikista scifi-vaikutteista huolimatta.

Honeymoon on vähintäänkin mielenkiintoinen kauhupätkä. Se ei seuraa genrensä tuttua mallia ja omaperäiset ja kekseliäätkin yksityiskohdat saavat sen erottumaan edukseen. Leffassa on aika-ajoin esiintyviä mindfuckin piirteitä, ja nämä käänteet ovatkin ehdottomasti pätkän parasta antia. Kokonaisuus on selkeää seurattavaa kun toimiva juoni ja taidokkaan näyttelijät pelaavat niin hyvin yhteen.

Kaiken kaikkiaan elokuva onkin siis varsin onnistunu kauhu. Tietysti juonessa oli pieniä puutteita ja itse olisin ainakin kaivannut enemmän tarinan avaamista, mutta en kuitenkaan pettynyt itse elokuvaan. Se on kuitenkin vielä mainittava, että Honeymoon ei ole lähelläkään "aivot narikkaan" -matskua, vaan leffa täytyy katsoa ajatuksen kanssa.

★★★½

"After the ceremony,
comes the ritual