20 August 2016

THE BREED

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Trilleri, kauhu
Kesto: 87min
Ohjaaja: Nicholas Mastandrea
Käsikirjoittaja: Peter Wortmann, Robert Conte
Tuottaja: Thomas Becker, Peter Wortmann, David Lancaster
Pääosissa: Michelle Rodriguez, Oliver Hudson, Taryn Manning, Eric Lively, Hill Harper
Katsottu: Netflix
Viiden collegenuoren joukko lentää "autiolle" saarelle juhlimaan viinkonloppua sekä kohtaamaan sen epäystävälliset asukkaat.

Elokuva yllätti ainakin allekirjoittaneen positiivisesti toimivalla henkilökerronnallaan sekä tiivistunnelmaisuudellaan. Alku vaikuttaa kieltämättä kliseiseltä ja niin monta kertaa nähdyltä, mutta nopeasti se siitä ryhdistäytyy ja alkaa kulkea omia polkujaan

Geenimanipuloidut villikoirat tuovat heti ensimmäisenä mieleen Jurassic Parkin, johon koko pätkää onkin helppo verrata. Vaikka juoni onkin ikään kuin varastettu, niin pystyy se kuitenkin päihittämään vastaavat leffat muilla osa-alueilla.

Käsikirjoitus on nasevaa ja hahmojen välinen sujuva sanailu ja piilokettuilu toimii oikein hyvin. Hahmoihin on myös onnistuttu saamaan vajaan puolitoistatuntisen aikana yllättävänkin paljon syvyyttä. Matt (Lively) on tuleva lääkäri ja kliseisesti fiksu kuin mikä. Hänen veljensä John (Hudson) on taas perheen rämäpää luuseri, jolle tulevaisuus on sitä mitä huominen tuo tullessaan. Veljesten välit käyvät ajoittain kiivaiksikin ja lapsuudesta kumpuavaa katkeruutta tuodaan hienosti esille. Rodriguez on puolestaan saanut jälleen kerran esitettäväkseen voimakkaan naispersoonan, ja tuttuun tapaan hän vetääkin roolinsa tunteikkaasti loppuun saakka. Myös Manning ja pakollinen musta kaveri Harper kantavat kortensa kekoon toimivan näyttelijäkaartin suhteen.

Vaikka elokuvassa ehditäänkin paneutumaan henkilöihin normaalia genrensä edustajaa enemmän, nin tiivistunnelmaisuus on se mihin koko elokuva nojautuu. Suhteellisen hyvin toteutettujen nelijalkaisten hyökkäyksiin kannattaa varautua joka käänteessä, sillä hengähdystaukoja ei juuri suoda. Silmittömään säntäilyyn ei silti missään vaiheessa sorruta ja siitä iso plussa käsikirjoittajille.

Idea tehdä ihmisen parhaasta ystävästä säälimätön tappokone on erikoinen ja riskialtis, mutta lopputulos on joka tapauksessa hyvä. Toivoa ei olla menetetty, hyviä kauhutrillereitä osataan näköjään edelleen tehdä.

★★½

"They can smell your fear