18 September 2016

THE QUIET ONES

Valmistusvuosi: 2014
Genre: Kauhu
Kesto: 98min
Ohjaaja: John Pogue
Käsikirjoittaja: Craig Rosenberg, John Pogue, Oren Moverman, Tom de Ville
Tuottaja: Tobin Armbrust, James Gay-Rees, Ben Holden
Pääosissa: Jared Harris, Sam Claflin, Erin Richards, Rory Fleck Byrne, Olivia Cooke
Katsottu: Netflix
Yliopiston professori ja joukko opiskelijoita suorittaa kokeen nuorelle naiselle paljastaen prosessissa pelottavan pimeät ja odottamattomat voimat

The Quiet Ones on kohtalaisen toimiva henkimaailman säväyttämä kauhudraama, jossa 1970 luvun fiilis herää viihdyttävästi eloon. Vaikka samankaltaisia tapauksia on nähty viime vuosina, niin ei tämä pätkä missään nimessä huono leffa ole. Tarinassa on pari kivaakin säpsäytystä, mutta tositapahtumiin perustumista voi jokainen miettiä itse.

Juoneltaan ja toteutukseltaan elokuva on erittäin laadukkaan tuntuinen. Tunnelma on luotu hyvin ja kohtaukset on toteutettu harkiten. Jump scareja ei turhaan viljellä, ja niistä harvoista säpsäytyksistä osa onnistuu ja osa jää vähän puolitiehen. Kokonaisuus on kuitenkin selkeää ja tekee elokuvan seuraamisesta helppoa.

Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan erinomaisesti. Harris ja Claflin tekevät keskeisissä rooleissaan hatun noston arvoiset suoritukset, eikä muidenkaan suorituksista löydy pahaa sanottavaa. Yliluonnolliset kohtaukset olisi voitu toteuttaa astetta realistisemmin, mutta muuten efektit olivat näyttäviä ja toimivia. 

Elokuvan puitteet ovat kauniit ja ympäristöä onkin ilo seurata kaikkien sen yliluonnollisten aspektien lomassa. Aggressiivinen ääniraita yrittää nostattaa pulssia huutamalla äkkiarvaamatta päin katsojaa, mutta ei onnistu luomaan sitä jännityksen tai pelon ilmapiiriä mitä selkeästi on lähtenyt tavoittelemaan. Ajoittainen käsivarakuvaus sekä vanhojen kaitafilmien esiintyminen onnistuvat siinä kuitenkin mainitsemisen arvoisesti.

Kaikin puolin elokuva on hyvin nähdyn tuntuinen, eikä se loppujen lopuksi ole niin kovin kauhistuttavakaan. Yleistunnelma on laadukasta ja näyttelijät loistavia, joten näiltä osin pätkä erottuu genrestään edukseen. Juonellisesti elokuvassa ei kuitenkaan ole sen vertaa omaperäisyyttä tai yllätyksellisyyttä kuin muissakaan. Kohtalainen tusinaleffa.
 
★★+

"The truth lives inside