21 September 2016

SCARY MOVIE

Valmistusvuosi: 2000
Genre: Komedia, kauhu
Kesto: 86min
Ohjaaja: Keenen Ivory Wayans
Käsikirjoittaja: Aaron Seltzer, Jason Friedberg, Shawn Wayans
Tuottaja: Eric L. Gold, Lee R. Mayes
Pääosissa: Anna Faris, Jon Abrahams, Regina Hall, Marlon Wayans, Carmen Electra, Dave Sheridan
Katsottu: TV

Kaikki alkaa siitä, kun naapurintyttö Cindy Campbell ja hänen ystävänsä Buffy, Brenda, Bobby, Greg, Shorty ja Ray kuulevat, että kaunis ja suosittu Drew on murhattu. Nämä nuoret pohtivat, olisiko heidän viime Halloweenina tappamallaan miehellä osuutta asiaan? Pian selviää, että kaiken takana on kuminaama, joka hilluu hulluna veitsi kourassa eikä utelias reportteri Gail Hailstrom jätä henkiinjääneitä rauhaan.

Scary Movie on parodia joka jakaa mielipiteet tiukasti kahtia; sitä joko rakastaa tai vihaa, välimuotoja ei ole. Itse kuulun niihin jotka nauttivat pätkän tarjoamasta 'hällä väliä' -asenteesta sekä sen rennosta huumorista, aika-ajoin yliampuvasta alapääpainoitteisuudestaan huolimatta.

Kauhugenre on mielestäni aina ollut oivallinen parodian kohde, koska suurin osa genren elokuvista on sitä jo itsestään. Huonot näyttelijät tekemässä naurettavia päätöksiä sekä kliseisiä kohtauksia enemmän kun jaksaa laskea - luo Scary Movien kaltaiselle elokuvalle oivallista materiaalia kääntää koko homma komedian puolelle. Tässä Scary Movie onnistuukin erinomaisesti.

Suurimmat vaikutteet tulevat Scream ja I Know What You Did Last Summer - elokuvista ja molempien ominaisia piirteitä on käytetty juonen kannalta toimivasti hyväksi. Suoria ja epäsuoria referenssejä muihinkin elokuviin löytyy, mutta suurimman osan alkuperäisen version tulee olla tuttu jottei potentiaalinen vitsi mene täysin ohitse. Alapäähuumori on vahvasti mukana alusta loppuun, mutta loppua kohden se alkaa käydä jo vähän turhankin puuduttavaksi. Viattomat vitsit toimivat ja tekevät pätkästä viihdyttävää seurattavaa.

Näyttelijät ovat tämän kaltaiselle pätkälle riittävän hyviä. Hahmot ovat itsestään jo niin yliampuvia, ettei näyttelijöiden ole tarvinnut pahemmin pistää kortta kekoon, ja tämä myös näkyy suorituksissa. Faris saa keskeisen hahmonsa Cindyn erottumaan muista hahmoista edukseen viattomuutensa ja samaistuttavuutensa ansiosta. Pakko se on myöntää että Faris on parasta mitä genre on pitkiin aikoihin saanut osakseen, sillä pelkkä naisen mukana olo nostattaa elokuvan viihteellistä arvoa alta aikayksikön.
Oma lemppari on kuitenkin pilviveikko-Shorty, jonka sensuroimaton kielenkäyttö ja rehti huumeiden vetäminen saa nauramaan keuhkot pihalle vaikkei aihetta siihen aina olisikaan. Päinvastoin Shortyn sisko Brenda taas käy hermoille valittamisen ja kiljumisensa kanssa jo alkumetreiltä asti.

Scary Movie on elokuvana varsin toimiva sekä ennenkaikkea viihdyttävä kauhukomedia. Parodia joka jaksaa naurattaa vielä monenkin katselukerran jälkeen - ajaton klassikko suorastaan. Vaikka toimivia ja ei-niin-toimivia jatko-osia onkin pätkälle tehtailtu, niin tämä alkuperäinen on se jonka pariin aina palaan kun kaipaan kunnon nauruja. Siihenhän tämä pätkä on luotu.

★★★★
 
"They didn't make the rules