25 September 2016

ALTERED

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Kauhu, toiminta, sci-fi
Kesto: 88min
Ohjaaja: Eduardo Sánchez
Käsikirjoittaja: Eduardo Sánchez, Jamie Nash
Tuottaja: Robin Cowie, Gregg Hale 
Pääosissa: Adam Kaufman, Catherine Mangan, Brad William Henke, Michael C. Williams, Paul McCarthy-Boyington
Katsottu: Netflix

Viisitoista vuotta sitten, joukko miehiä kohtasi elämäänsä mullistavan oudon tapahtuman. Nyt sama joukko miehiä viettää yön yhdessä ... kauhuissaan.

Kolme miestä juoksee hädissään metsässä keskellä yötä kunnon aseilla varustettuna. He onnistuvat saamaan saalikseen jotain nopeaa ja menevät läheisessä talossa asuvan ystävänsä luokse, joka ottaa heidät vihamielisesti vastaan. Hetken aikaa riideltyään, alkaa raottua pieni traaginen kertomus, joka yltää aina 15 vuoden taakse heidän viidenteen ystäväänsä. Taustatietoja aiempiin tapahtumiin ei juuri saada ja se onkin varmaan suurin syy miksei pätkään oikein saa minkäänlaista tuntumaa.

Elokuvan lähtökohdat toimivat, kun katsoja vain tuodaan erikoiseen tilanteeseen, johon aletaan hakea vastausta kertaamalla tilannetta; mitä oikein on tapahtunut ja miksi. Se menettää kuitenkin tehokkaan alun kun uhkaavasta pahasta näytetään aivan liikaa liian aikaisin. Siitä näytetään vain vilauksia, mutta jopa niiden aikana ehtii hahmottaa mikä sankareitamme uhkaa. Jos siihen ei liikaa takerru, voi elokuvasta ainakin yrittää nauttia.

Melkein koko ensimmäinen puolisko tapahtuu autotallissa ja sitä ympäröivässä talossa, mutta hirveää klaustrofobista tunnelmaa ei ole silti saavutettu. Alku toimii kuitenkin vielä osittain mukavan äijämäisen tunnelmansa avulla, mutta tämän jälkeen homma karkaa käsistä. Tekijät eivät ole ilmeisesti osanneet päättää tehdäänkö pätkästä kauhuelokuva vai kauhukomedia, vaan loppu vuorottelee pahasti molempien puolella. Gore-efektejä ei olla loppuun asti mietitty, vaikka kyllä niistäkin muutaman sopivan inhon saa aikaiseksi.

Suhteellisen tuntematon näyttelijäporukka suoriutuu rooleistaan kuitenkin kelvollisesti ja hahmojen välinen dialogi sisältää välillä oikein nasevaakin huumoria. Hahmoihin ei elokuvassa keretä juurikaan perehtymään ja sen vuoksi ne jäävätkin turhan mitäänsanomattomiksi. 'Uhkaava paha' on luotu kehnosti eikä saa aikaan toivomaansa reaktiota ainakaan täältä suunnasta. 

Alteredilla on hihassaan muutama ihan hyvä juttu, mutta koko homma ei ole kuitenkaan sieltä omaperäisimmästä päästä. Pienellä budjetilla toteutettu kauhumättö on välillä varsin jännäkin, mutta loppua kohti tunnelma latistuu väistämättä. Pätkä on ihan mukiinmenevää kertakäyttöviihdettä, joka yltää kuitenkin sinne huonojen pätkien paremmalle puolelle.

+

"They will find you