11 September 2016

DREAM HOUSE

Valmistusvuosi: 2011
Genre: Trilleri, kauhu
Kesto: 84min
Ohjaaja: Jim Sheridan
Käsikirjoittaja: David Loucka
Tuottaja: Daniel Bobker, Ehren Kruger, David Robinson
Pääosissa: Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz, Elias Koteas, Marton Csokas, Taylor Geare, Claire Geare
Katsottu: Netflix

Kun menestynyt kustantaja Will Atenton (Craig) muuttaa perheineen idylliseen esikaupunkiin, heillä ei ole aavistustakaan, että uusi koti on ollut kammottavan rikoksen tapahtumapaikka. He eivät tiedä myöskään sitä, että murhaaja on vapaalla jalalla – ja että tämä seuraa perheen jokaista liikettä lähietäisyydeltä. Mitä tapahtuu, kun Will saa murhamysteerin palaset pikkuhiljaa loksahtamaan kohdilleen?

Pelkästään jo elokuvan kansi hohkaa perustrillerin aineksia sekä tihkuvaa sarkasmia, joten odotukset eivät olleet kovin korkealla tätä pätkää lähestyttäessä. Onneksi se kuitenkin näytti kyntensä, eikä sukeltanut sinne jo kertaalleen nähtyjen trillereiden mereen, erottuen jopa positiivisesti massasta.

Tarinankerronta on taitavaa ja juoni kulkee tiivisti mukana läpi elokuvan. Välillä ehkä jopa turhankin tiiviisti, aiheuttaen katsojissa epämukavaa liikehdintää. Dream House ei ole ennalta-arvattava pätkä vaikka kaikki merkit sellaiselle täyttyvätkin kun pätkä pärähtää käyntiin. Yllätyksellisyys on elokuvan valtti, vaikka suurimman yllätyksen olisikin voinut jättää sinne loppumetreille.

Vaikka alku onkin perinteisen trilleri- ja kauhuelokuvan tyylinen, on siitä jätetty yliluonnolliset aspektit kokonaan pois. Jännitys ja tiivistunnelmaisuus luodaan kokonaan psykologisesti ja se toimii hienosti. Kliseiset kohtaukset on pidetty minimissä ja toteutus on lähes käsinkosketeltavan taidokasta työtä. Elokuvan toimiva juoni ja sen toteutus tarjoavatkin parasta antia trillerinnälkäisille.

Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan erinomaisesti. Daniel Craig nähdään usein juuri elokuvan loppupuoliskon kaltaisissa tunnelmissa, joten oli mukava katsoa alun onnellista ja vitsailevaa isä-Craigia. Naomi Watts puolestaan herätti hahmonsa hienosti henkiin ja toimi kaikinpuolin uskottavasti ja samaistuttavasti.

Dream House ei missään nimessä ole aivot narikkaan -pätkä, vaan se antaa katsojilleen pohdittavaa sekä aimon annoksen psykologista ja tiivistunnelmaista trilleriä. Alun tapahtumat ovat vähinkäänkin mielenkiintoisen outoja, eikä niitä ihan heti välttämättä tajua, mutta loppua kohden palat loksahtelevat mukavasti paikoilleen.

★★★+

"What if the mystery you were trying to solve,
was your own?