05 August 2016

SILENT HILL

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 127min
Ohjaaja: Christophe Gans
Käsikirjoittaja: Roger Avary
Tuottaja: Don Carmody, Samuel Hadida, Victor Hadida
Pääosissa: Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden, Tanya Allen, Alice Krige, Jodelle Ferland
Katsottu: TV

Nainen lähtee etsimään tytärtään outouden rajalla sijaitsevasta autiosta Silent Hill -nimisestä kaupungista.

Videopeleistä tehdyt elokuvat eivät ole oikeastaan koskaan olleet kovin suuressa huudossa, mutta Gans näyttää miten se tehdään oikein. Elokuvan tarina noudattaa melko uskollisesti pelien tarinaa ja toimii elokuva versiona hämmästyttävän upeasti.

Gans ja Avary yhdistävät loistavasti psykologisen kauhun ja gore-efektit yhteen, luoden Silen Hill:istä ehdottomasti onnistuneimman videopelin filmatisoinnin. Peleistä tuttu häiritsevä tunnelma on saatu loistavasti elokuvaan mukaan ja paikoin tunnelma onkin jopa hyytävän kylmää.

Elokuva alkaa niinkin verkkaiseen tahtiin, ettei heti uskoisi että loppuunkin on jonkinlaista meininkiä suunnitteilla. Läpi elokuvan kuitenkin sattuu ja tapahtuu, eikä yllätyksiltäkään säästytä vaikka videopelit olisivatkin tuttuja. Silent Hill:iä voisikin kutsua ennemmin painajaisdraamaksi kuin puhtaaksi kauhuelokuvaksi, vaikka siihenkin löytyy kyllä toimivat puitteet. Tyypilliset jump scare -kohtaukset ja toimintapläjäykset on pidetty mahdollisimman minimissä ja verellä mässäilyäkin on elokuvassa juuri sopivasti.

Visuaalisesti elokuva on jopa hätkähdyttävän upea. Kaupungin muuntautuminen toiseksi ulottuvuudeksi on toteutettu mainiosti ja oikeasti hylätyssä kaupungissa tapahtuneet kuvaukset loivat omanlaista hyytävää tunnelmaa, tuoden mukaan ripauksen realistisuutta. Örkit on toteutettu myös näyttävästi, etenkin Pyramid Head ja Nurse -joukko teki suuren vaikutuksen.

Mitchell ja Bean suoriutuivat rooleistaan kunnialla, vaikka Beanin tarkoitus onkin vain etsiä vaimoaan ja tytärtään pitkin kyliä. Vasta 11-vuotias Ferland pärjää hyvin mystisessä kaksoisroolissaan aiheuttamatta sitä hampaita kiristävää katselukokemusta minkä lapsihahmot yleensä tuottavat. Coates ja Holden tekevät myös hyvät roolit tapaukseen liittyvinä poliiseina.

Vaikka dialogi onkin hieman kömpelöä ja keskivaiheilla on pientä paikallaan junnaamista, on Silent Hill kuitenkin kaunis painajaisdraaman ja kauhuelokuvan sekoitus. Gans ja Avary herättävät painajaisen eloon tyylikkäästi ja kaikki elokuvaa kohtaan luodut odotukset täyttyvät.

★★★½

"Mysteries without answers,
secret without explanation,
fear without end