09 August 2016

LIMITLESS

Valmistusvuosi: 2011
Genre: Trilleri, sci-fi
Kesto: 110min
Ohjaaja: Neil Burger
Käsikirjoittaja: Alan Glynn, Leslie Dixon
Tuottaja: Leslie Dixon, Ryan Kavanaugh, Scott Kroopf, Bradley Cooper
Pääosissa: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro, Andrew Howard, Anna Friel, Johnny Whitworth
Katsottu: Netflix
Eddie Morra (Cooper) on kirjailija, jonka kirjoitusvire on pahasti kateissa. Kun hän löytää pillerin, joka lisää aivojen aktiivisuutta usealla sadalla prosentilla, kaikki muuttuu. Yhtäkkiä Eddie elää vauhdikasta yläluokan elämää, josta ei puutu menestystä, rahaa tai naisia. Mutta menestyksellä on varjopuolensa, ja pian Eddie on suuressa vaarassa, josta ei selviä pelkällä yli inhimillisellä aivokapasiteetilla.

Väite siitä, että käyttäisimme vain osan täydestä aivokapasiteetistamme on nykyään mitätöity silkaksi myytiksi useammastakin suunnasta. Ajatus superihmisistä on kuitenkin liian herkullinen konsepti sivuutettavaksi, joten Hollywood on kyhännyt sen ympärille elokuvan (sekä tv-sarjan, 2015) verran jossittelua. 

Elokuva kertoo Eddiestä, jokaisen helposta samastumiskohteesta. Köyhä kirjailijanalku ei saa elämässään aikaiseksi mitään, kunnes hän löytää ex-lankomiehen kautta ihmepillerin ja jää pian koukkuun aineeseen, joka tekee hänestä yli-ihmisen. Asetelma on siis melko simppeli eikä loppupeleissä kovin omaperäinenkään, mutta jaksaa koukuttaa; ylisuoriutumispilleri kuulostaa oikeastaan varsin kadehdittavalta, joten päähahmossa on tavallista helpompi nähdä muutakin kuin tyhmä narkkari.

Käsikirjoitus on taidokasta aina elokuvan loppumetreille asti. Genren pahimmat kliseet vältetään eikä juoni kulje perinteisen riippuvuuskertomuksen jalanjäljissä. Päähahmo ei käy läpi perinteistä diileritarinaa saati sankarin matkaa, vaan kasvaa uskottavan ahneeksi uhkapeluriksi 'rahalla saa ja hevosella pääsee' -mentaliteetillä. Kun Eddie maksaa itsensä leffan edetessä useampaankin otteeseen ulos käsittämättömistä umpikujista, se ei tunnu halvalta kerronnalta, vaan tukee loppua myöten elokuvan kyynistä maailmankuvaa.

Visuaalisuus on elokuvassa toteutettu suurella mielikuvituksella sekä taidolla. Eddien kirjoitusprosessin aikana katosta tippuvat kirjaimet ja tajunnan laajentuessa loputtomasti luuppaavat New Yorkin kadut ovat ideatasolla varsin oivaltavia. Visionäärisemmän ohjaajan käsissä sen näyttävyys olisi voinut kuitenkin kasvaa huomattavasti suurempiin mittoihin.

Bradley Cooper on moniulotteisen Eddien roolissa vakuuttava. Onkin hankala päättää onko Eddie leffan hyvis vai pahis. Kaikkine vastenmielisine piirteineenhän hän on kuitenkin vain yksi meistä tavallisista tallaajista, jotka unelmoivat paremmasta huomisesta. De Niro loistaa puolestaan tunnetun kirkkaasti Carl Van Loonina, miehenä jolla on kaikkea. Naiskauneutta tuovat Cornish ja Friel jäävät vahvojen mieshahmojen jalkoihin, eikä heidän rooleistaan voi näin jälkeenpäin sanoa, kuin että ihan ok suoritus.

Sivujuonien sekä mielenkiintoisen konseptin lisäksi pätkä on viihdyttävä toimintaelokuva, joka erottuu edukseen massasta. Elokuvassa riittää mukavasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ja (lähes olemattomista) puutteistaan huolimatta se tarjoaa perustrilleriä kiehtovamman katselukokemuksen. Erilainen loppuratkaisu toimii ja jättää katsojat hieman hölmistyneenä tuijottamaan ruutua.

★★★

"Everything is possible,
when you open your mind