01 August 2016

PIRANHA 3DD

Valmistusvuosi: 2012
Genre: Komedia, toiminta, kauhu
Kesto: 83min
Ohjaaja: John Gulager
Käsikirjoittaja: Marcus Dunstan, Patrick Melton
Tuottaja: Mark Canton, Joel Soisson, Marc Toberoff
Pääosissa: Danielle Panabaker, Matt Bush, Katrina Bowden, Jean-Luc Bilodeau, David Koechner, Chris Zylka, David Hasselhoff, Christopher Lloyd
Katsottu: DVD
Reipasotteisen kauhukomedian itsenäinen jatko-osa käynnistyy, kun vesipuiston äidiltään perinnöksi saanut meribiologian opiskelija Maddy (Panabaker) tajuaa isäpuolensa Chetin (Koechner) muuttaneen paratiisin pikkutuhmaksi aikuisten puuhamaaksi. Rahanahne Chet on myös aloittanut luvattomat poraustyöt saadakseen vesivarantojaan täydennettyä maanalaisesta järvestä puiston tuntumasta. Maanalaisessa järvessä piileskelevät myös verenhimoiset piraijat, jotka ovat ennen pitkää ihmislihan kimpussa.

Edellisen osan tavoin CGI-piraijat tulevat taas, tällä kertaa vesipuistoon. Miljöö on halpa tekosyy esitellä yläosattomia naisia ja värjätä allasvettä reilulla kädellä tekovereen. Alapäähuumori on vahvasti mukana alusta loppuun ja logiikka ja realistisuus on tässäkin pätkässä jätetty suosiolla taka-alalle. Allergeeneja tämän tyylilajin tuotoksessa on niin montaa eri sorttia, että vähänkin vakavampaa tai vähäverisempää viihdettä kaipaileva pysyköön kaukana näistä kekkereistä.

Vellovassa silikonimeressä uivat tarkoituksellisen huonosti toteutetut ja puujalkavitsimäisesti puolikuivat hirviökalat nauttivat uhreistaan etuoikeutetusti parhaimmat palat. Juoneen ei olla tälläkään kertaa sen suuremmin kiinnitetty huomiota vaan gore-efektejä ollaan lisätty senkin edestä. Jonkin asteista tarinan jatkumista on kuitenkin havaittavissa kun osa vanhoista hahmoista tekee paluun ja edellisestä osasta näytetään toimivia takaumia.

Hahmot ovat tunnettuun tapaan villaisella painettuja eivätkä herätä sen suurempia tunteita katsojissa. Vesipuiston omistaja Chet on ylitseampuva punaniskajuntti ja nuoret hahmot roikkuvat mukana tarinan keskiössä pyörivän Maddyn johdolla. Lloyd saa hahmoonsa eniten otetta ja Mr. Goodman onkin kaikinpuolin mainio hahmo. Sekin ihme päästään tässä pätkässä todistamaan, kun itse Hasselhoff surffaa itseironian allonharjanteella niin asenteella, että aalto vie katsojan kuin katsojan nauruun asti.

Pätkä on viihdyttävä, vaikka ensimmäisen osan kaltaiseen (paikoittain) jännittävään tunnelmaan ei ihan ylletäkään. Komediaa elokuva tarjoilee ensiminuuteistaan lähtien, kun taas kauhukohtaukset eivät ole niin kauheita kun niiden oli ehkä tarkoitus olla. Verellä toki läträtään, mutta siihen se sitten jääkin.

Piranha 3DD on enimmäkseen dollarinkuvat silmillä tehty jatko-osa. Juonen ja toteutuksen kanssa on tullut hoppu eikä mihinkään olla oikein keskitytty. Yhtenäinen konsepti on jatko-osissa lähes pakonomainen piirre, mutta tässä taidettiin ampua vain kirkkaasti ylitse yrittäen poiketa edes jollain tasolla aiemmasta osasta. Elokuvan ainoa syvyys löytyy uima-altaasta.
 
★★-

"Double the action,
double the terror,
double the D's