13 July 2016

THE WOMAN IN BLACK

Valmistusvuosi: 2012
Genre: Draama, trilleri, kauhu
Kesto: 95min
Ohjaaja: James Watkins
Käsikirjoittaja: Jane Goldman, Susan Hill
Tuottaja: Simon Oakes, Brian Oliver, Richard Jackson
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Roger Allam, Jessica Raine, Ciarán Hinds
Katsottu: Netflix

Harry Potter -tähti Daniel Radcliffe on yllätysmenestykseksi kohoneen psykologisen trillerin pääosassa juristi Arthur, joka matkustaa syrjäiseen kylään selvittämään kuolleen asiakkaan paperitöitä. Yksin tyhjässä talossa Arthur näkee mustaan pukeutuneen mystisen naisen. Kyläläisiltä ei heru tietoa oudosta hahmosta, joten Arthur joutuu itse selvittämään naisen mysteeriä.

Elokuva alkaa melko hidastempoisesti ja mitäänsanomattomasti, mutta kun se pääsee kunnolla vauhtiin on tunnelma juuri oikeanlainen. Tyhjätkin kohdat on käytetty hyödyksi kasvattamaan katsojan jännitystä; toisinaan pienillä ja kliseisillä keinoilla, mutta toisinaan taas hyvinkin tehokkain ja omaperäisin ideoin. Äänet ja varjot ovat kovassa käytössä, unohtamatta tietenkään kliseisiä jump scare kohtauksia.

Juoni on melko puhkikulutettu kauhugenressä, joten automaattisesti kriitikot ovat tämän genren edustajia kohtaan kriittisempiä. Ja hyvä niin. Ehkä se pian saa elokuvantekijät heräämään ja keksimään omaperäisempiä ideoita, tai edes poikkeavia tapoja toteuttaa näitä tämän genren pätkiä. Juonessa ei itsessään ole sen suurempia puutteita, se vaan on jo niin nähty että alusta asti olisi toivonut näkevänsä edes jotain uutta.

Tunnelma on läpi elokuvan hyytävän jännittävä ja takautumat tuovat lisää mystisyyttä elokuvan ylle. Nopeasti juoni vaihtuu kuitenkin juoksenteluksi ympäriinsä, aina välillä päähenkilöitä ja katsojia säikytellen. Kulissit on toteutettu hienosti, eikä tuota hylättyä taloa voi kun ihailla. Yksityiskohtiin on panostettu, mutta harmikseen ne jäävät vähän turhankin taka-alalle.

'Woman in black' itse on toteutettu hyvin taidokkaasti. Lyhyet ja nopeat esiintymiset luovat mystisen pelottavan kuvan ja tarina hahmon takana on mielenkiintoinen. Lapsihahmot tuovat myös omaa jännitystään eleettömillä ja ilmeettömillä esiintymisillään, oli se sitten tarkoitettua tai puhdasta sattumaa. Radcliffen suorituksesta jäi vähän keltanokkafiilis, mutta täytyy muistaa että tämä oli herran ensimmäinen kunnon esiintyminen sitten Potterin. Siihen nähden herra veti hatunnoston arvoisen suorituksen.

Pätkä on katsottava, vaikka kliseisyys ja yllätyksettömyys ei ehkä ole niitä parhaimpia kriteereitä elokuvaa valittaessa. Hahmot ja näyttävät kulissit kuitenkin pelastivat mielikuvituksetonta juonta sekä laihaa toteutusta rutkasti. Loppu oli kaikessa kauheudessaan erittäin pysäyttävä ja toimiva - ehdottomasti allekirjoittaneen lempi kohtaus. The Woman In Black on vähintäänkin mielenkiintoinen tapaus, joka kannattaa katsoa edes Radcliffen roolisuorituksen vuoksi.

★★½

"Fear her curse