24 July 2016

PIRANHA 3D

Valmistusvuosi: 2010
Genre: Toiminta, trilleri, kauhu
Kesto: 88min
Ohjaaja: Alexandre Aja
Käsikirjoittaja: Josh Stolberg, Pete Goldfinger
Tuottaja: Alexandre Aja, Mark Canton
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Ving Rhames, Elisabeth Shue, Christopher Lloyd, Eli Roth, Jerry O'Connell, Steven R. McQueen, Jessica Szohr
Katsottu: DVD

Kauhukomedia, jossa maanjäristyksessä vedenalaisesta luolasta vapautuneet esihistorialliset piraijat alkavat vainota lomakaupunkia opiskelijoiden kevätloman aikaan

Piranha 3D hakee vaikutteita Joe Danten ohjaamasta Piraija -elokuvasta (1978), mutta varsinaista re-makea ei olla tässä lähdetty hakemaan. Pätkä on alkuperäistä piraija -tarinaa viihdyttävämpi, vaikka käsikirjoitus ei loistakaan juonen tai hahmojen suhteen.

Laiha käsikirjoitus onkin vain tekosyy heittää mukaan ennennäkemätön määrä äärimmäisen huonolla maulla toteutettua gore-meininkiä, paljasta pintaa sekä aimo annos mustaa huumoria, höystettynä elokuvantekijöiden itseironialla. Lopputulos on elokuvallisilta arvoiltaan surkea, mutta sen viihdyttävyysarvo on varsin korkea.

Elokuva on alusta asti mukavasti överiksi vedettyä kauhuviihdettä, jossa varsin toimiva huumori sekä sopivan kuvottavat splatter -efektit kohtaavat. Realistisuus on elokuvassa kaukana, mutta tämänkaltaiselta elokuvalta sitä ei voi oikein odottaakaan. Itse piraijat on hyvin toteutettu ja niiden luoma tunnelma toimii erinomaisena jännityksen kasvattajana läpi elokuvan. 

Näyttelijäkaarti on täynnä laadukkaita nimiä ja jokainen rooli on vedetty asianmukaisen yliampuvasti. Kohtaus, jossa piraijat pistävät poskeen järven rannallisen verran porukkaa, on yksi rankimmista kauhukohtauksista pitkiin aikoihin. Ihmiset ryömivät, konttaavat ja kantavat toisiaan jatkuvien piraija parvien hyökkäysten jälkeen, ja on ihme, jos jollain ihmisellä on kaikki ruumiinosat vielä tallella. Splatter-kohtaukset on vedetty niin yliampuviksi, että tämä saattaa jo tuntua hieman huvittavalta - viimeistään siinä vaiheessa kun Rhamesin esittämä sheriffi alkaa veneen potkurilla kalastelemaan pirajoita.

Väliin mahtuu tietysti myös täysin yhdentekeviä sivujuonia ja muutamia suorastaan ratkiriemukkaan komediallisia kohtauksia jotka koostuvat statistien realismin rajoja revittelevistä tempauksista, jotka taas päätyvät aina samalla tavalla; pirajat repivät kaikki kappaleiksi. Kliseiset piirteet ja yllätyksettömyys ovat elokuvassa ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Elokuva suorastaan kylpee elokuvan lopputulokseen kohdistuvassa tekijöiden itseironiassa. Jo kättelyssä tulee selväksi ettei tästä ole ollut tarkoituskaan tehdä juonellisesti toimivaa elokuvaa. Viihdyttävyysarvo on ollut tekijöiden prioriteettilistan ykkösenä, ja tässä he onnistuvatkin ihan hyvin. Verellä läträily on paikoitellen yllättävänkin rankkaa, ja vaikka kauhupitoiset kohtaukset olisivatkin kaivanneet enemmän realistisuutta, olivat ne silti toimivia.

Kokonaisuutena Piranha 3D on viihdyttävä ja näyttävä kauhuelokuva todellisella b-luokan meiningillä maustettuna. Juoni on hölmö, hahmot villaisella painettuja ja paljasta pintaa on enemmän kuin tarpeeksi, mutta mukana on kuitenkin myös muutama tehokas kauhunhetki ja tietysti ämpärikaupalla gorea.
★★
 
"How fast can you swim?