07 July 2016

NOW YOU SEE ME 2

Valmistusvuosi: 2016
Genre: Rikos, trilleri
Kesto: 129min
Ohjaaja: Jon M. Chu
Käsikirjoittaja: Ed Solomon
Tuottaja: Bobby Cohen, Ed Solomon, David Copperfield, Alex Kurtzman
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Lizzy Caplan, Michael Caine, Morgan Freeman
Katsottu: Elokuvateatteri
The Four Horsemen -taikuriryhmä (Eisenberg, Harrelson, Franco & Caplan) palaa uudella aivot solmuun saavalla seikkailulla, joka sekoittaa illuusion ja toden rajat ennennäkemättömällä tavalla ja joka vie ryhmän matkalle ympäri maailman. Vuosi sen jälkeen kun ryhmä onnistui päihittämään FBI:n ja voittamaan yleisön puolelleen Robin Hood -tyylisillä taikaesityksillään illusionistit tekevät paluun näyttämölle paljastaakseen teknologia-pohatan epäeettiset toimet. Heidän katoamistemppunsa takana on itse Walter Marby (Radcliffe), IT- ihmelapsi, joka kiristää ryhmän suorittamaan tähänastisen uransa mahdottomimman ryöstön. Heidän ainoa toivonsa on esittää viimeinen uskomaton temppu puhdistaakseen nimensä ja paljastaakseen kaiken takana lymyävän rikollisneron.

Valkokankaalla taikatemput ja taikuus ylipäänsä ei ole vielä saavuttanut sitä ylituotetun genren leimaa päällensä. NYSM2 kohdalla se käytännössä pelastaa koko elokuvan. Taikuus on konseptina vielä sen verran uudenlainen, että se jaksaa pelkällä uutuuden viehätyksellään pitää katsojat tyytyväisinä. Puutteet juonessa ja sen toteutuksessa jäävät taka-alalle näyttävien illuusioiden luodessa häkellyttävän katselukokemuksen.

Jatko-osa ei varsinaisesti vaadi katsojaansa tuntemaan ykkösosaa, mutta kyllä siitä ehdottomasti hyötyä on. Juoneen pääsee nopeammin kiinni, hahmoihin ei tarvitse uudelleen tutustua ja referenssit edellisen osan tapahtumiin tuntuvat automaattisesti henkilökohtaisemmilta. Jo ensimmäisessä osassa taustalla pyörineeseen myyttisen salaiseen taikuriyhteisöön päästään tällä kerralla tutustumaan paremmin, ja se kulkeekin entistä vahvempana mukana läpi elokuvan. Myyttisyyttä ja omanlaista jännitystä se luo loppuun asti erittäin taidokkaasti.

Elokuva alkaa melko hidastempoisesti, mutta saavuttaa sen ideaalin nopeusvauhtinsa kuitenkin ennenkuin mielenkiinto koko pätkää kohtaan hiipuu tyystin. Perusidea on elokuvassa hyvä, vähän samalainen asetelma kuin ensimmäisessäkin osassa, muttei kuitenkaan liian jotta toimisi pelkkänä toisintona. Keskiössä ovat tietenkin itse silmänkääntötemput ja katsojien päät pyörälle saavat kohtaukset. Näyttävät taikatemput toimivat tunnetusti erinomaisesti ja niiden toteutuksia ei voi kun ihastella. Jännitystä kasvatetaan pienin mutta tehokkain keinoin ja kun elokuva pääsee kunnolla vauhtiin, ei paluuta tylsiin kohtauksiin enää ole.

Näyttelijäkaarti on jälleen tunnetun taidokasta, ja jokainen suoriutuu roolistaan jopa hämmästyttävän upeasti. Eisenberg palaa tuttuun ylimielisen ja itsetietoisen "neron" rooliinsa joka kaikin keinoin yrittää pitää paikkansa ryhmän johtajana. Harrelson puolestaan tuo sitä kaivattua huumoria elokuvaan ja suurinosa siitä tuleekin juuri tämän herran suunnalta, vaikkakaan varsinaisia vitsejä ei tässä elokuvasarjassa juurikaan nähdä. Elokuvan huumori kun tulee pitkälti taikatemppujen sekä pienten keppostelujen kautta, pitäen samalla sen veijarimaista tunnelmaa yllä. Naiskauneutta tuo tällä kertaa Caplanin näyttelemä Lula, joka saattaa jopa olla mielenkiintoisempi ja näyttävämpi hahmo kuin edeltäjänsä Fisherin näyttelemä Henley.
Franco jr. palaa puolestaan korttitauturin rooliinsa varsin luontevasti, ja kolme vuotta muiden projektien parissa näyttää tehneen vain hyvää. Henkinen kasvu näyttelijänä välittyy valkokankaan läpi ja viimeistään nyt herra on lunastanut paikkansa Hollywoodin tähtikartalta. Radcliffe on myös kovaa vauhtia pääsemässä pois Harry Potterin saappaista vaikka taikatemppujen äärellä tässäkin ollaan. Ehdottomasti yksi mieleenpainuvimmista roolisuorituksista sitten HPn. Tietysti oman kortensa kekoon kantavat myös Ruffalo, Freeman ja Caine joilta ei oikein muuta kuin täydellisyyttä hipovia suorituksia voi odottaa.

Elokuvan on tarkoitus olla näyttävä sekä viihdyttävä, ja molemmat väittämät se lunastaa erittäin hyvin. Alun hitautta ja juonellisia puutteita ei lopussa enää muistanut, koska katseen naulitsevat taikatemput ja erinomainen näyttelijäporukka vetää loppupeleissä pidemmän korren. Elokuvassa on edeltäjäänsä enemmän moraalisia opetuksia sekä hahmojen kasvua, mikä jatko-osissa erityisesti miellyttää. Omaan makuun elokuvassa oli kuitenkin liikaa itse temppujen paljastuksia. Edes pieni yllätyksellisyys olisi ollut lopussa toivottua ja mystinen ilmapiiri olisi voinut hyvinkin jäädä vielä mieleen lopputekstien pamahtaessa valkokankaalle. Kuitenkin pätkä on erittäin viihdyttävää katsottavaa ja varmasti yksi parhaimmista jatko-osista tällä vuosituhannella.

-

"If you think you've seen it all,
take another look