05 July 2016

CIRCLE

Valmistusvuosi: 2015
Genre: Trilleri, sci-fi
Kesto: 87min
Ohjaaja: Aaron Hann, Mario Miscione
Käsikirjoittaja: Aaron Hann, Mario Miscione
Tuottaja: Justin Bursch, Scott Einbinder, Michael Nardelli, Tim Nardelli
Pääosissa: Michael Nardelli, Allegra Masters, Molly Jackson, Jordi Vilasuso, Rene Heger
Katsottu: Netflix

Joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä pakotetaan äänestämään siitä, kuka heistä kuolee seuraavaksi ja kuka lopulta jää eloon.

Circle on kaikenkaikkiaan omalaatuinen, riittävän kiinnostavalla konseptilla höystetty sci-fi -elokuva. Elokuva pistää katsojansa ajattelemaan heti ensi minuuteistaan lähtien. Mikä vaihtoehto tilanteessa, jossa pitää valita kuka tapetaan, on moraalisesti eniten oikein? Ihmisarvo ja ihmisen itsekkyys nousevat tässä myös keskeisiksi pohdinnan aiheiksi. Mitä itse tekisit kyseisessä tilanteessa?

Elokuva pitää taidokkaasti jännitystä yllä alusta loppuun asti, ja loppupuolella leffa on jopa kuumottavaa katseltavaa. Vaikka juoni ja puitteet ovatkin varsin yksinkertaiset, on suorastaan ihme ettei elokuvasta löydy yhtään tylsää hetkeä, tai huonosti toteutettua kohtausta.

Circle on kaikkea muuta kuin ennalta-arvattava, vaikka osa pudotuksista olikin alusta asti pääteltävissä. Vaikka juoni kulkeekin nopealla tahdilla eteenpäin, kerkeää oleellisimpiin hahmoihin samaistumaan ja luoda jonkinlaista tunnesidettä. Näyttelijät toimivat kameran edessä uskottavasti, vaikka välillä esiintyvä ylilyövä dramaattisuus pudottikin pisteitä. Dialogi hahmojen välillä on myös riittävän uskottavaa.

Visuaalisuutta ei ole elokuvassa tarvinnut pahemmin miettiä. Tapahtumat sijoittuvat tuohon mystisen pimeään huoneeseen jossa ainut valonlähde tulee spottivaloista ja ihmisten, eli pelinappuloiden paikkamerkeistä. Lievää klaustrofobista tunnelmaa on havaittavissa siinä vaiheessa kun ollaan tunti pyöritty paikallaan ympyrää.
 
Kuten kaikissa elokuvissa, oli tässäkin mukana pieniä kömpelyyksiä käsikirjoituksessa. Kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin erinomainen elokuva joka tuo genrelleen jotain täysin uudenlaista. Loppu oli mielestäni elokuvan paras osio, koska sitä ei voinut edes juuri ennen sen tapahtumista ennustaa. Tietysti siihenkin olisi toivonut vielä sitä jotain.


 
"In here...
everything gets you killed