19 July 2016

CHERNOBYL DIARIES

Valmistusvuosi: 2012
Genre: Kauhu
Kesto: 86min
Ohjaaja: Bradley Parker
Käsikirjoittaja: Carey Van Dyke, Oren Peli, Shane Van Dyke
Tuottaja: Brian Vitten, Oren Peli
Pääosissa: Ingrid Bolsø Berdal, Dimitri Diatchenko, Olivia Taylor Dudley, Devin Kelley, Jesse McCartney, Nathan Phillips, Jonathan Sadowski
Katsottu: Netflix

Kuusi turistia palkkaa äärimmäisen opaan, joka vie heidät hylättyyn Pripyatiin, entisten Tshernobylin ydinreaktorin työntekijöiden kotikaupunkiin. Tutkimusmatkansa aikana he pian huomaavat, etteivät ole kaupungissa yksin.
 
Historia-aiheiset elokuvat ovat lähiaikoina kavunneet omiin suosikkeihini ja kaikista elokuvan liioitelluista kohtauksista huolimatta kaikkien takana oli edes hitunen totuutta. Faktat Tshernobylistä tekivät elokuvasta mielenkiintoisen, ja kaikkia meitä on varmasti joskus kuumotellut, että mitä jos noilla ydinkatastrofialueilla tapahtuisikin jotain hämärää.

Chernobyl Diaries on pienimuotoinen ja toimiva kauhujännäri, joka loppupeleissä yltää yllättävänkin jännittäväksi. Tapahtumapaikkana toimiva Pripyatin "aavekaupunki" luo karmivan hyytävää tunnelmaa ja tarjoilee henkeäsalpaavia näkymiä. Puitteet ovatkin yksi elokuvan parhaimmista puolista.

Kotivideotyylinen käsivarakuvaus toimi osittain hyvin (vaikkei kukaan hahmoista kameraa kannakaan) ja osittain taas häiritsi enemmän kuin kasvatti itse tunnelmaa. Hahmoihin ei synny juuri minkäänlaista kontaktia koko elokuvan aikana, saati sellaista kiintymistä mikä olisi kauhupätkälle hyödyksi. Tälläiseen toteutukseen vähän mitäänsanomattomatkin hahmot sopivat kuitenkin oikein hyvin ja juonikin kantaa jotenkuten, vaikkei kovin omaperäinen miljöön kiehtovuutta lukuunottamatta olekaan.

Aukkoja ohjauksessa, käsikirjoituksessa ja oikeanlaisen tunnelman luonnissa yritettiin korvata turhan kliseisillä säikytyskohtauksilla. Toimivia jump scareja oli odotettua vähemmän, ja nekin oli vähän laiskasti toteutettu. Elokuvassa pelottavimmiksi on tarkoitettu paranormaalit jutut sekä hiippailevat mutantit, mutta mielestäni ainakin villikoirat ja se karhu säikäytti enemmän. Karmaiseva tunnelma kulkee kuitenkin mukana läpi elokuvan.

Kiehtova konsepti pilattiin turhan hätiköidyllä toteutuksella ja ei niin loppuun asti mietityillä vihollisilla. Käsikirjoituksen puutteet olisi ollut helposti korjattavissa ja jo pelkästään mielenkiintoisemmat hahmot olisivat parantaneet kokonaisuutta huomattavasti. Pieni ripaus yllätyksellisyyttäkin olisi tehnyt ihmeitä. Kaikenkaikkiaan peruskauhu, jonka loppu oli oma suosikkini.

★★

"Experience the fallout