21 February 2016

THE BOY

Valmistusvuosi: 2016
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 97min
Ohjaaja: William Brent Bell
Käsikirjoittaja: Stacey Menear
Tuottaja: Roy Lee, Tom Rosenberg, Gary Lucchesi
Pääosissa: Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell, Jim Norton, Diana Hardcastle
Katsottu: Elokuvateatteri

The Boy on kauhutrilleri lastenhoitajasta, jonka uusi hoitolapsi osoittautuu yllättäen posliiniseksi poikanukeksi. Hoito-ohjeina hoitajalle annetaan lista sääntöjä, joita tulee ehdottomasti noudattaa.

Ennen elokuvateatteriin saapumista ajattelin että nukkekauhut on jo nähty, eikä tulevalla pätkällä ole mitään uutta tarjottavaan kyseiseen genreen. Osittain olinkin oikeassa mutta onneksi yllättävä loppuratkaisu pelasti tämän kertaisen elokuvakokemuksen.

Hitaasti etenevä juoni sai aikaan puuduttavaa liikehdintää salissa vaikka pätkä onkin taidokkaasti kirjoitettu. Puolitoistatuntiseen oli vain sisällytetty toivottua vähemmän niitä kauhukohtauksia jotka pitävät hyytävän jännittävää tunnelmaa yllä. Vaivalla saavutettuna se latistui kuin seinään ja taas oikeanlaisen tunnelman metsästäminen alkoi alusta. Samanlaista soutamista ja huopaamista kesti läpi elokuvan.

Hidas juonenkulku vaikutti myös auttamatta elokuvan hahmoihin. Vaikka Cohan suoriutuikin mallikkaasti nukkevahdin roolistaan, niin jäi se turhankin mitäänsanomattomaksi niissä kohdissa joissa varsinaista kauhua ei ollut. Toisinaan tuntui että elottomasta posliininukestakin sai enemmän irti kuin ihmishahmoista yhteensä. Evansin näyttelemä delivery-guy oli ehkä elokuvan helpoiten lähestyttävin hahmo.

Tarinan osalta elokuvasta ei löydy suurempia puutteita vaan se toimii mielenkiintoisena esimerkkinä uudenlaiselle nukkekauhulle. Loppuratkaisu ei ollut ennalta-arvattava mikä tuo aina elokuville plussaa, ja oli mukana myös muutama hyvin toteutettu jump scarekin. Ääneen oltiin kiinnitetty tässä pätkässä erityisesti huomiota ja se tuli ehdottomasti edukseen elokuvateatterissa. Pienet mutta juonen kannalta oleelliset äänitehosteet saivat vedettyä katsojat yhä syvemmin mukaan elokuvaan, ja toimivat oikeanlaisen tunnelman haussa täydellisesti.

Parhaimmillaan The Boy oli jännittävä, mystinen, toimiva sekä yllättävä. Pelottavaksi se ei yltänyt edes viimeisessä puolituntisessa vaikka siitä erityisesti pidinkin. Mukaan mahtui paljon myös turhia kohtauksia, hahmojen ja juonen rakoilua sekä missattuja jump scare -kohtauksia. Vaikka elokuva olikin siis aika-ajoin hyvinkin toimiva ja uudenlainen, niin olisi se mielestäni ansainnut vielä jotain enemmän - edes vaikka sen viimeisen silmäniskun.

★★

"When you break his rules
your worst nightmare
will come to life