27 January 2016

WOULD YOU RATHER

Valmistusvuosi: 2012
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 93min
Ohjaaja: David Guy Levy
Käsikirjoittaja: Steffen Schlachtenhaufen
Tuottaja: Maura Anderson, David Guy Levy, Zak Kilberg
Pääosissa: Brittany Snow, Charlie Hofheimer, Enver Gjokaj, Jeffrey Combs, Jonny Coyne, Sasha Grey
Katsottu: Netflix

Miljonääri kutsuu 8 ihmistä kartanoonsa ja laittaa heidät pelaamaan "would you rather" - peliä, jossa saa kaksi vaihtoehtoa joista jompikumpi pitää suorittaa. Viimeisenä elossa oleva saa rahaa ja avustusta siihen, minkä vuoksi ikinä onkaan peliin mukaan lähtenyt. 

Elokuvan idea on mielenkiintoinen, vaikka puitteet uudelle SAW pätkälle ovatkin valmiina jo heti kättelyssä. Alku tuntuu puuduttavalta kun ei ole sitä kauhuelokuville luontaista "ensimmäistä tappoa" nostattamassa tunnelmaa ja luomassa odotuksia sille mitä vielä tulee tapahtumaan. Hidas juonenkulku latistaa tunnelmaa koko elokuvan ajan, eikä elokuva saavuta tavoittelemaansa hyytävän jännittävää tunnelmaa edes tapahtumarikkaimmassa kohtauksessaan.

Ihmisluonto ja sadistiset pelit tunnetusti vetävät allekirjoittanutta puoleensa, joten automaattisesti odotin elokuvalta paljon. Kun elokuva vihdoin pääsi kunnolla käyntiin, jäin vain odottamaan sitä kunnon räiskettä ja niitä luvattuja, nopeita päätöksiä elämän ja kuoleman välillä. Tarjolla oli kuitenkin vain kaksiminuuttinen veden alla, muutamat ruoskan iskut sekä epäaidot sähköiskut. Tehtävät oli puolivillaisella toteutettu, eikä parhaita paloja edes näytetty katsojille. Verellä ei leikitty kuten kauhuelokuvissa kuuluu, eivätkä tehtävät yltäneet läheskään odotettuun tasoon. Pettymys oli suuri.

Hahmot kuvattiin lyhyesti ja nopeasti, eikä keneenkään kerennyt luoda sen suurempaa tunnesidettä. Hahmojen kömpelöt repliikit ja olemukset eivät vakuuttaneet ja katsominen tuntui aika-ajoin jopa kiusalliselta. Jos joku näyttelijöistä täytyy jalustalle nostaa niin on se Jeffrey Combs, joka sai pahamaineisen pelinluojan yltämään edes siedettävän uskottavalle tasolle.

Puitteet hyvälle elokuvalle oli niin lähellä mutta samalla niin kaukana. Isommalla budjetilla sekä toimivammalla käsikirjoituksella ja ohjauksella elokuvasta oltaisiin saatu huomattavasti mielenkiintoisempi. Turhat ja tyhjät kohtaukset, hidas juonenkulku, hutaistut hahmot ja pitkästyttävät tehtävät toimivat elokuvan kulmakivinä ja latistivat tunnelman pohjamutiin. Kysymys kuuluukin, miksi 2010-luvulla ei muka tämän parempaan pystytä?

★★-

"Some games are sicker
than others