25 August 2015

THE AMAZING SPIDER-MAN 2

Valmistusvuosi: 2014
Genre: Toiminta, seikkailu, fantasia
Kesto: 142min
Ohjaaja: Marc Webb
Käsikirjoittaja: Alex Kurtzman, James Vanderbilt, Jeff Pinkner, Roberto Orci
Tuottaja: Avi Arad, Stan Lee, Roberto Orci, Alex Kurtzman
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Colm Feore
Katsottu: DVD
Olemme aina tienneet, että Spider-Manin tärkein taistelu käydään hänen sisällään: kyseessä on kamppailu Peter Parkerin arkisten velvoitteiden ja Spider-Manin valtavan vastuun välillä. Elokuvassa The Amazing Spider-Man 2 Peter Parker (Garfield) saa kuitenkin huomata, että hänellä on edessään eräs vieläkin suurempi taistelu. Peter ei voi vastustaa sitä, miltä tuntuu kieppua pilvenpiirtäjästä toiseen, nauttia sankaruudesta ja viettää aikaa Gwenin (Stone) kanssa. Spider-Manina olemisella on kuitenkin hintansa: vain Spider-Man voi suojella New Yorkia kaameilta konnilta, jotka uhkaavat kaupunkia. Kun kuvaan astuu Electro (Foxx), Peterin on kohdattava häntä itseään paljon voimakkaampi vihollinen. Ja kun hänen vanha ystävänsä Harry Osborn (DeHaan) palaa kuvioihin, Peter tajuaa, että yksi asia yhdistää kaikkia hänen vihollisiaan: Oscorp.

Tänä päivänä on ennemminkin sääntö kuin poikkeus tuoda jo kertaalleen tehty elokuvasarja uudestaan valkokankaalle. Itselläni varsinkin on koko Spider-Manin uudelleenfilmatisoinnista hyvinkin ristiriitaiset tunteet. Elokuva on kuitenkin yksi mun ehdottomista lemppareista, mutta mun väistämätön inho uudelleenfilmatisointeja ja turhia jatko-osia kohtaan taistelee toisiaan vastaan aina kun kyseisestä elokuvasta puhutaan. Ensimmäisen osan tavoin oli tämä toinenkin osa kuitenkin nähtävä, ihan vaan koska hämähäkkimies ja koska olin jo kerennyt osittain tottumaan ajatukseen Garfieldistä Maguiren kenkien täyttäjänä. Ja hyvin Garfield hoiti hommansa tälläkin kertaa, sitä en lähde kieltämään.

Täytyy myöntää ettei itse elokuvassakaan ollut ylitsepääsemättömiä miinuksia, vaan oikeastaan jopa nautin elokuvakokemuksestani. Erikoistehosteisiin oli selvästi panostettu ensimmäisen osan jäljiltä ja kohtauksista oli tehty isompia ja näyttävämpiä. Supersankarileffojen suurkuluttajana sitä luulisi osaavan ennustaa tulevat juonenkäänteet, mutta viimeiset puolituntia tulivat kyllä niin puskista kuin voi vaan tulla. Enkä sitä sano että se olisi ollut huono juttu, vaan juurikin päinvastoin. Hienoa että tekijät ovat osanneet säilyttää edes hitusen yllätyksellisyyttä, vaikka kyseessä onkin periaatteessa jatko-osan jatko-osan jatko-osan jatko-osa.

Spider-Man on pitkälti toimintaelokuva ja toimintaa tässäkin pätkässä oli rutkasti. Visuaalisuuteen oli todenteolla panostettu ja se kannatti, koska se piti katsojat tiukasti otteessaan alusta loppuun asti. Toimintakohtaukset olivat onnistuneita, ja itse ainakin jaksan aina vain uudestaan ja uudestaan ihastella hidastettuja kohtauksia ja nopeaa kameratyöskentelyä. Soundtrack oli myös erityisen onnistunut ja siitä iso kiitos kuuluukin Hans Zimmerille.

Vaikka elokuva kokonaisuutena oli hyvä, ymmärrän kuitenkin täysin miksi se on saanut osakseen paljon negatiivista arvostelua. Reiluun kahteen tuntiin on vain yksinkertaisesti yritetty mahduttaa aivan liikaa. Mukaan on haluttu entistä enemmän Spider-Manin ja tämän vihollisten välistä kamppailua, Peterin ja Gwenin suhdedraamaa, Peterin henkistä kamppailua ja kaiken tämän lisäksi katsojan pitäisi vielä päästä luomaan kunnon suhde kaikkiin uusiin kuin vanhoihinkin hahmoihin. Elokuvassa esiteltiin niin Electro, Green Goblin kuin Rhinokin, mikä tuntui jopa mun kaltaiselle fanille liian paljolta.

Pieniä miinuksia lukuunottamatta elokuva oli siis onnitunut. Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan kunnialla vaikka itse jatkuvasti vertasinkin hahmoja Raimin trilogian hahmoihin. Erityisesti pidin Foxxin kyvystä heittäytyä epävarmasta seinäruususta kostonhimoiseksi hulluksi. Myös DeHaan loisti Harryn/Goblinin roolissaan erinomaisesti nuoresta iästään huolimatta. Itse jättäisin hämähäkkimiehen vihdoin ja viimein rauhaan, mutta toisaalta taas odotan jo innolla mahdollista Venomin esiintymistä.

 ★★★★+

"His greatest battle begins