29 June 2015

JURASSIC WORLD

Valmistusvuosi: 2015
Genre: Seikkailu, sci-fi
Kesto: 125min
Ohjaaja: Colin Trevorrow
Käsikirjoittaja: Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly, Rick Jaffa
Tuottaja: Steven Spielberg, Patrick Crowley, Frank Marshall, Thomas Tull
Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson, Irrfan Khan, Jake Johnson, BD Wong
Katsottu: Elokuvateatteri

Leffan lähtöasetelmassa alkuperäisen Jurassic Parkin tapahtumista on kulunut parisenkymmentä vuotta. Täysin toimivaa teemapuistoa on pyöritetty jo vuosia ja elävät dinosaurukset alkavat olla eilispäivän uutisia. Saaren laboratoriossa on kehitetty ensimmäinen geenimuunneltu hybridi, jonka tarkoitus on nostattaa uutta kävijäpiikkiä ja taata sijoittajien leivän päälle voita myös jatkossa.

Jurassic World kumartaa esi-isälleen syvään ja hartaasti. Vaikka se ei ylläkään nostalgisuuden vuoksi ensimmäisen Jurassic Parkin tasolle, vetää se ainakin näyttävyydellään vertoja sarjan alkuperäisille jatko-osille. Ja näyttävää tässä rebootissa on haettukin. Toimivaan ja hyvään elokuvaan tarvitaan kuitenkin muutakin kuin visuaalisesti näyttäviä kohtauksia ja päähenkilöitä - tässä tapauksessa dinosauruksia. 
Elokuvan tapahtumapaikka on tuttu edellisistä osista, mutta sitä hyödynnetään tarinaa varten paljon laajemmin kuin ennen. Myös tapahtumat ovat suurempaa kokoluokkaa ja käänteet radikaalimpia, vaikka sarjan toinen osa päästikin täysikasvuisen T-rexin valloilleen suurkaupungissa.

Juoni on mielenkiintoinen, vaikka lopun osittain pilasikin liika kliseisyys ja 'hyvä voittaa pahan' asetelma. Myös päähenkilöiden välinen romanssi - jonka tosin myönnän puolessa välissä jo kokonaan unohtaneeni, ei vie elokuvaa juonellisesti eteenpäin. Henkilökemia näyttelijöiden välillä on kuitenkin toimiva, sitä on turha lähteä kieltämään. Toiminta alkaa kahteen ensimmäiseen Jurassic Parkiin verrattuna huomattavasti aiemmin ja pitää otteessaan aina sinne loppumetreille asti.

Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan taidokkaasti. Sympaattinen Chris Pratt suorastaan loistaa dinokouluttajan roolissaan ja tunnekylmä bisnesnaisen rooli sopii Bryce Dallas Howardille. On myös myönnettävä, ettei Ty Simpkinsin ja Nick Robinsonin näytteleminen aiheuta mitään hampaat yhteen kiristävää raivoa kuten monet lapsiroolit helposti tekevät. Iso plussa myös BD Wongin ensimmäisestä Jurassic Parkista tutun Wu'n paluusta valkokankaalle.

Elokuvassa on paljon referenssejä sarjan alkuperäisiin osiin, mikä luo jollain tapaa nostalgisen ja jopa tuttavallisemman tunteen elokuvaa lähestyttäessä. Toiminnan ja aika-ajoin esiintyvän huumorin sävyttämä elokuva osaa herättää myös tunteita - John Williamsin tutut tunnesävelet sekä Apatosaurus -kohtaus sai ainakin mun silmät kostumaan. Itse pidin myös paljon siitä, että antagonistin rooli oli tällä kertaa heitetty omille ikilemppareilleni, Velociraptoreille. 
 
Vaikka henkilökohtaisesti en rebooteista saati jatko-osista perustakaan, niin tästä pätkästä pidin kovasti. Oliko painavana syynä sitten sarjan nostalgialeima, itseäni kiehtova juoni vai onko Jurassic World vain yksinkertaisesti toimiva elokuva? Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma - Jurassic Parkin tulisi sulkea tällä kertaa ovensa lopullisesti. Tietysti olisi mahtava seurata dinopuiston kehitystä 2010 -luvulla, mutta tällä kertaa avoimesta lopustaan huolimatta tälle pätkälle on todella vaikea kuvitella aidosti hyvää jatko-osaa.

 ★★★★-

"Where dinosaurs come to life