29 October 2013

THE EMPEROR'S NEW GROOVE

Valmistusvuosi: 2000
Genre: Animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 75min
Ohjaaja: Mark Dindal
Käsikirjoittaja: Mark Dindal, Chris Williams, David Reynolds
Tuottaja: Prudence Fenton, Randy Fullmer, Don Hahn
Pääosissa: David Spade, John Goodman, Eartha Kitt, Patrick Warburton
Katsottu: VHS

http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/00/03/92/28/50/3/6de40075-d6c4-489f-8b56-d404d7ff47c2.jpg
Muinaista inkavaltiota hallitsee alamaistensa mielestä sietämätön, vain omaa napaansa ajatteleva keisari Kuzco. Kuzco on kutsunut palatsiinsa Pachan, pienen kylän päällikön, jonka omahyväinen keisari aikoo tuhota rakentaakseen paikalle kesäpalatsin eli Kuzcotopian. Odottaessaan innolla tätä omaa syntymäpäivälahjaansa itselleen Kuzco tulee erottaneeksi Yzman, hänen ikälopun neuvonantajansa. Ei-niin-salaisessa laboratoriossaan Yzma kehittää taikajuoman, jonka on määrä tappaa Kuzco, koska tällöin hän pääsisi nappaamaan keisarin paikan itselleen. Yzman pahaksi onneksi hänen suunnitelmansa Kuzcon eliminoimisesta kariutuu hänen hieman hömelön apurinsa Kronkin sotkiessa taikajuomat. Näin ollen Kuzco muuttuu laamaksi ja erinäisten sattumusten kautta hän päätyy kotikyäänsä palaavan Pachan rattaille.

Vauhdikas ja joka paikkaan sinkoileva juoni pyörähtää nopeasti käyntiin eikä turhia hengähdystaukoja tunneta. Kaikki tapahtuu todella nopealla tahdilla, ja on hyvä, että Kuzco edes kerkeää missään vaiheessa tutkailemaan sisintänsä. Elokuvassa viljellään myös vitsiä vitsin perään. Tämä voisi olla ärsyttävää, mutta vitsit eivät ole teennäisiä, vaan ne oikeasti jaksavat naurattaa. Hauskuus liittyy tietenkin pääasiassa vuorosanoihin, mutta paljon hauskuutta revitään myös erilaisista tilanteista ja sattumuksista. Kukaan ei voi olla hihittämättä Kuzcon yrittäessä löytää tietään läpi synkän viidakon, ja nauru vain yltyy Pachan pelastusyrityksen ansiosta. Myös Pachan ja Kuzcon epäonninen riippusillan ylitys, sekä koko päähenkilököörin yhteinen ravintolakohtaus ovat erinomaisia esimerkkejä elokuvan huumorista, sekä taattuja nauruhanojnen avaajia. 
Kuzco on jo itsessään naurunalaiseksi joutuva hahmo, mikä on harvinaista, sillä yleensä elokuvan päähenkilön kustannuksella ei naureta, ainakaan Disney-klassikoissa. Myös Yzman hahmosta vedetään kaikki hauskuus irti, ja onhan Yzma jo ulkonäöllisestikin huvittava tapaus. Erityisen onnistunut hahmo on kuitenkin Kronk, jonka suoranainen tyhmyys, sekä Yzman reaktiot tuohon tyhmyyteen, saavat katsojansa vatsalihakset kipeäksi kaikesta siitä nauramisesta. Ei hahmoa, joka viheltelee itse itselle keksimäänsä tunnusmusiikkia, voi ottaa vakavasti... vai voiko?

Päähenkilönä häärii siis keisari Kuzco – kuten hän itsekin muistuttaa elokuvan aikana monta kertaa. Elokuva on kerrottu Kuzcon näkökulmasta käsin, ja kertojana tämä keskeyttää tarinan useasti, ja viljelee humoristisia kommentteja siellä täällä. Kuzco on hyvin ylimielinen, itserakas ja muista piittaamaton keisari, joka on pienestä pitäen saanut tahtonsa läpi kaikessa. Valtakunta ei välitä ollenkaan tästä omahyväisestä keisarista, ja luullessaan tämän nukkuneen pois kaikki vain riemuitsevat. Asioiden tolan huomatessaan Kuzco ahdistuu ja ylimielinen asenne alkaa karsiutua pois. Kuzcon muutoksessa auttaa myös Pacha, maanviljelijä, jonka kanssa keisari ystävystyy elokuvan aikana. Pacha näkee Kuzcon kovan ulkokuoren alla piilevän hyvän, ja kohtelee häntä normaalina ihmisenä, ei keisarina. Pacha on elokuvan toinen päähenkilö, joka auttaa laamaksi muuttunutta keisaria muuttumaan takaisin ihmiseksi. Pacha on maanläheinen, ystävällinen ja kaikin puolin esimerkillinen mies, joka haluaa nähdä kaikissa pelkkää hyvää.
Elokuvan pahiksena toimii Yzma, keisarin neuvonantaja ja hullu tiedenainen. Yzma halajaa keisariksi keisarin paikalle, ja käyttää kaikki mahdolliset tilaisuudet hyväkseen päästäkseen leikkimään vallalla. Yzmalla on salainen laboratorio palatsin alla, jossa hän keittelee monipuolisesti erilaisia taikajuomiaan. Suurin osa näistä taikajuomista muuttaa juojansa joksikin eläimeksi ja tätä päästään elokuvassa useampaankin otteeseen todistamaan. Yzman oikeana kätenä toimii nuori ja lihaksikas Kronk. Kronk on hieman yksinkertainen, ja hän kamppailee kovasti itsensä hyvän ja pahan puolen välillä. Esiteltyjen päähahmojen ohella elokuvassa on myös tärkeitä sivuhahmoja, kuten viidakossa elelevä orava ja Pachan perhe. Pachan vaimo on muuten ensimmäinen hahmo Disneyn klassikoissa, joka on raskaana.

Animaattorit tekivät elokuvan teon alkamisaikoihin matkan Peruun saadakseen inspiraatiota tuotoksiinsa. Tutkimusmatka ei kuitenkaan estänyt animaattoreita ja käsikirjoittajia irrottelemasta, ja elokuva onkin tunnettu siitä, ettei se ole historiallisesti tai maantieteellisesti paikkansapitävä. Elokuvan maisemista mieleen tulee kuitenkin Etelä-Amerikka Inka-kulttuureineen, kuten tekijät halusivatkin. Piirrokset ovat hyvin disneymäisiä suurine silmineen ja söpöine oravineen. Animaattorit ovat myös piilottaneet kuvien sekaan hauskoja yksityiskohtia. Esimerkiksi Mikki Hiiren päitä voi bongata sieltä täältä elokuvasta, ja Kuzcon ollessa päivällisellä Yzman luona Yzma kaataa Kuzcolle tarkoitettua taikajuomaa kaktuksen juureen, ja pian kaktus on muuttunut laaman muotoiseksi. Tämänkaltaisia, katsojan katsetta taustalle ohjaavia yksityiskohtia kannattaa ehdottomasti seurailla läpi elokuvan.

Keisarin uudet kuviot on puhdasta lasten toimintaviihdettä ilman väkivaltaa, romantiikkaa ja muita turhuuksia. Vaikka elokuvan on hyvinkin nopeatempoinen, onnistuu se kuitenkin pitämään huomion tiukasti itsessään toiminnan melskeen ja dynaamisen kerronnan sulavan rytmin avulla. Ja vaikka elokuva saakin monet röhönaurut aikaiseksi, on elokuvalla vakavammatkin hetkensä. Elokuvassa pohditaan ystävyyttä ja toisten huomioonottamista. Nöyryyden oppiminen toimii kantavana teemana, ja se on sujuvasti ujutettu juoneen, ilman että sitä täytyy katsojien mieliin taukoamatta takoa. Kuzcon kokema hahmokehitys on yksi parhaista Disney -elokuvissa. Elokuva on myös hauska, raikas ja värikäs tuulahdus klassikkojen keskellä juurikin huumorinsa takia. Se ei noudata sitä tavanomaista Disney kaavaa, vaan erottuu ehdottomasti edukseen olemalla jotain täysin uutta mitä ollaan tältä yhtiöltä totuttu näkemään. Isot plussat myös Disney -elokuvalle jossa ei lauleta joka 10 minuutti.


★★★★

"A llama?
He's supposed to be dead!