29 July 2013

EUROTRIP

Valmistusvuosi: 2004
Genre: Komedia, seikkailu
Kesto: 88min
Ohjaaja: Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer
Käsikirjoittaja: Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer
Tuottaja: Alec Berg, Daniel Goldberg, David Mandel
Pääosissa: Scott Mechlowicz, Jacob Pitts, Michelle Trachtenberg, Travis Wester, Matt Damon, Jessica Boehrs
Katsottu: DVD
Elokuva kertoo parista high schoolista valmistuneesta kaveruksesta, jotka lähtevät toteuttamaan yhden heistä, Scottyn (Mechlowicz) missiota tavata saksalainen kirjeenvaihtokaveri Mieke (Boehrs). Kun Scotty saa rukkaset tyttöystävältään joka on ihastunut Lustra -nimisen bändin laulajaan (Damon), ei esteitä reissuun lähtöön ole. Bändin tarttuvan kappaleen "Scotty doesn't know" sanoista käy ilmi, että Scottyn selän takana on tapahtunut yhtä sun toista. Vaikka bändiä ei alun jälkeen elokuvassa nähdäkään, niin biisi on kuitenkin hauskasti mukana alusta loppuun.

EuroTrip on selkeä teinikohellus, jossa on paljon alapäähuumoria sen erilaisissa muodoissa. Kaikin puolin kliseiden varaan rakennettuun elokuvaan on kekseliäästi sisällytetty myös Euroopan eri maiden pahimmat stereotypiat kuten brittiläiset jalkapallohuligaanit, hollantilaiset seksihullut, Itä-Euroopan ankeus, Slovakian valuuttakurssi yms. Tuon tyyppisillä asioilla revitellään ja ammutaan paljon ylikin.

Road Trip ja Old School -pätkien tuottajat pelaavat jälleen onnistuneesti yhteen ja lopputuloksena on humoristisen hauska pätkä, jossa aivot voi jättää suoraan narikkaan. Tietenkään tämän tyyppinen huumori ei kaikkiin iske, mutta toimii se siitä huolimatta erinomaisesti ainakin tylsien koti-iltojen piristäjänä.

Hahmot on kirjoitettu yliampuvan kliseisiksi ja ennalta-arvattaviksi (kuten kaikki tässä elokuvassa), mutta näyttelijät onnistuvat silti herättämään hahmonsa astetta hauskemmalle tasolle. Ääliömäinen paras kaveri osoittautuu lopulta varsin samaistuttavaksi hahmoksi, säälipisteet keräävä päähenkilö raivaa tiensä katsojien sydämiin, vakionörtti heittää leffan hauskimmat onelinerit ja naiskauneutta tuovat hahmot vetävät ne vahvimmat ja uskottavimmat roolit koko pätkässä. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan siis erittäin kunniakkaasti ja heidän kohellustaan olisi mielellään seurannut pidempääkin.

Kaikin puolin EuroTrip on hauska ja positiivisesti kaltaisistaan erottuva leffa. Kovin suurta tai kattavaa Euroopan tuntemusta ei kannata olettaa omaavansa pätkän katsottuaan, mutta tarjoilee se katsojilleen silti hulvattoman hauskan matkan halki Euroopan kliseiden. Paikat on kuvattu eloisasti ja tuntuu kuin olisi itsekin menossa mukana. Elokuvalla ei ehkä ole naurutakuuta tietynlaisen huumorin ylikuluttamisen vuoksi, mutta ainakin korvamato -takuu siltä löytyy; "Scotty doesn't know.."

★★★★½

"Breathe that sweet, sexy,
European air!