15 June 2013

EVIL DEAD

Valmistusvuosi: 2013
Genre: Kauhu
Kesto: 90min
Ohjaaja: Fede Alvarez
Käsikirjoittaja: Diablo Cody, Fede Alvarez, Rodo Sayagues Mendez
Tuottaja: Sam Raimi, Bruce Campbell, Rob Tapert
Pääosissa: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore
Katsottu: Elokuvateatteri

Vuoden 1981 kulttimaineeseen nousseen kauhuelokuvan odotetussa uusintaversiossa viisi parikymppistä ystävystä vetäytyy syrjäiselle mökille. Kun he löytävät Kuolleiden kirjan, he tulevat tietämättään herättäneeksi läheisessä metsässä asuvat demonit, jotka ottavat nuoret yksi kerrallaan karmeuksiensa kohteiksi, kunnes enää yksi jää taistelemaan henkensä puolesta.

Sam Raimin ohjaama Evil Dead - Kauhun riivaamat (1982) nauttii vielä 30 vuoden jälkeenkin kulttimaineesta eikä todellakaan suotta. Sam Raimin ohjaama ja Bruce Campbellin tähdittämä Evil Dead sai kaksi hieman humoristisempaa jatko-osaa, mutta alkuperäinen näyttää vieläkin tyylikkäältä kauhuelokuvalta, kamera-ajoineen ja hauskoine pienen budjetin kauhuefekteillään. Trilgian jälkeen suunniteltiin jatko-osaa useita vuosia, mutta päädyttiin lopulta tekemään uusintaversio, jossa Raimi ja Campbell ovat mukana taustajoukoissa.

Nuorella Mialla (Levy) on ollut elämä hieman kadoksissa ja huumeiden kanssa tuli vähän sekoiltua. Mian veli David (Fernandez) on saanut Mian huokuteltua mukaansa sukulaistensa mökille toipumaan. Mukaan reissuun on lähtenyt lisäksi Davidin uusi tyttöystävä Natalie (Blackmore), sekä pari muuta ystävää Olivia (Lucas) ja Eric (Pucci). Perille päästyään mökki ja sen ympäristö näyttää kuin siellä ei olisi käyty vuosiin. Pian alkaa mystisiä ongelmia ilmenemään ja murheista pienin näyttää olevan tulvivan joen alle jäänyt tie.

Evil Dead vuosimallia 2013 jakaa mielipiteet jyrkästi kahtia, mutta kipuaa helposti viime vuosien uudelleenfilmatisointien kärkipäähän. Alvarez saa pätkän todellakin toimimaan ja välillä näyttää kuin katselisi alkuperäistä versiota uusilla näyttelijöillä ja paremmalla kuvanlaadulla. Uusintaversio pysyy hyvin kasassa ja onnistuu juonenkäänteillään muuttamaan alkuperäisen juonta. Jo alkuperäisestä poikkeava tehokas alkujakso näyttää viihdyttävästi mitä on tulossa. Alvarez ja kumppanit on matkan varrelle piilotellut nostalgisia muistoja tuosta alkuperäisestä trilogiasta, jotka lämmittävät erityisen paljon varsinkin allekirjoittaneen kaltaista alkuperäisten elokuvien puolestapuhujan sydäntä.

Alussa hahmot ja tapahtumapaikka kuvataan varsin maltillisesti. Kun vihdoin päästään kauhun äärelle, niin sitä tarjoillaankin sitten aimon annoksin aina viime metreille asti. Suomessa K-16 leimalla levitettävä Evil Dead on yksi rankimmista kyseisen ikärajan elokuvista. Splatteriä tarjoillaan ämpäreittäin, tekoverta saaveittain ja irtoraajoja lentää kaaressa niin että heikompia hirvittää. Myös väkivaltaisuus on viety aika-ajoin äärimmillee. Maskeeraus on erityisen onnistunutta ja se luokin hahmoista vielä entistäkin kammottavampia.

Alvarez käyttää jo alkuperäisessä Evil Deadissa esiintyneitä nopeita kamera-ajoja pitkin metsää, mökkiä ja välillä tuskan kokevan naaman lähellä varsin onnistuneesti. Käsinkosketeltava tunnelma pitää tiukasti otteessaan ja hahmojen pakokauhun voi suorastaan tuntea. Kameratyöskentely onkin tässä erityisen hyvää, eikä tapahtumapaikastakaan ole pahaa sanottavaa. Äänenkäytöllä on myös suuri osa tuon hyytävän jännittävän tunnelman luomisessa, esimerkiksi pelkästään Mian kuiskinnan ajattelu saa jo kylmät väreet aikaiseksi. 

Suhteellisen tuntemattomat ja kauhuelokuvista kokemattomat näyttelijät onnistuvat herättämään hahmonsa hyvin kauhuelokuvan raameihin sopivaksi. Levy tekee kovan roolisuorituksen elämänheittelemänä Miana, kun taas Fernandez saa hahmoonsa yllättävänkin toimivasti virtaa suojellakseen sisartaan ja ystäviään mystiseltä pahalta. Blackmore, Lucas ja Pucci kantavat myös kortensa kekoon varsin uskottavasti. Hienoa oli myös, ettei kenestäkään hahmostä lähdetty tekemään seuraajaa Campbellin legendaariselle Ashille, vaan hahmot toimivat elokuvassa omillaan.

Kokonaisuutena Evil Dead on moderni hatunnosto alkuperäiselle kulttielokuvalle. Komiikka on tässä onneksi jätetty vähemmälle ja visuaalisuuteen on selvästi panostettu. Siinä onkin onnistuttu erinomaisesti ja lopputuloksena onkin äärimmäisen hienon näköinen pätkä. Loppumetreillä katsoja saattaa olla jo hiukan kyllästynyt tekoverellä läträämiseen, mutta onneksi juoni pysyy silti kasassa ja hyvinkin tiiviinä. Ehdottomasti yksi vuosikymmenen parhaimmista kauhuelokuvista.

★★★★★-

"Once you unleash evil,
it will consume you