29 May 2013

THE HAUNTING IN CONNECTICUT 2

 
Valmistusvuosi: 2013
Genre: Kauhu, trilleri, draama
Kesto: 100min
Ohjaaja: Tom Elkins
Käsikirjoittaja: David Coggeshall
Tuottaja: Paul Brooks, Scott Niemeyer
Pääosissa: Emily Alyn Lind, Abigail Spencer, Chad Michael Murray, Katee Stackhoff
Katsottu: DVD
http://i742.photobucket.com/albums/xx68/aylpic/0030/HauntingInConnecticut2.jpgNuori pari tyttärineen muuttaa historialliseen taloon Georgiassa. Rauhallisella paikalla sijaitseva kaunis, vanha talo näyttää täydelliseltä idylliltä nuoren perheen kodiksi. Pikkuhiljaa perheelle alkaa selvitä, että he eivät ole talon ainoita asukkaita. Pian he huomaavat elävänsä keskellä salaisuutta, joka uhkaa tuhota kaiken tielleen osuvan.

Kauhuelokuvien perustuminen tositapahtumiin toimii yleensä varoituksena siitä, että kyseinen pätkä tulee sisältämään tajuttoman määrän yliampuvia erikoistehosteita sekä tosielämästä hyvin kaukana olevia kohtauksia. The Haunting in Connecticutin jatko-osa onnistuu kuitenkin pitämään nuo minimissä ja tarjoilee katsojilleen hyvinkin mielenkiintoisen tarinan toimivalla toteutuksella.

1700-luvun lopulta 1800-luvun puoleenväliin käytettiin Yhdysvalloissa salaisten kulkuyhteyksien ja turvatalojen muodostamaa verkostoa afroamerikkalaisten orjien vapauttamiseen mm. orjuuden lakkauttaneisiin pohjoisvaltioihin tai ulkomaille. Ghosts of Georgiassa tuo pahaa aavistamaton perhe muuttaa tietämättään vanhan asemamestarin taloon ja niin paha pääsee valloilleen. Juoneltaan pätkä ei ole kovin omaperäinen, mutta täytyy myöntää että tässä tilanteessa tuo tositapahtumiin perustuminen toi elokuvalle huomattavasti lisäpuhtia. Taustatarinan tunteminen toi pätkään myös sitä kaivattua yllätyksellisyyttä ja herätti ainakin allekirjoittaneessa halun oppia lisää.

Aivan kaikki ei tässäkään tietenkään voi tositapahtumiin perustua, sillä sen verran paranormaalia settiä se piti aika-ajoin sisällään - toisin kuin edeltäjänsä. Efektit eivät kuitenkaan olleet liian tietokonemaisia, vaan niihin oli selvästi panostettu. Muutama onnistunut jumpscarekin sieltä löytyi, mutta pääasiassa elokuvassa luotetaan tunnelmaan ja sen kasvattamiseen loppuhuipennusta varten. Hyytävän kutkuttava ja jopa oivallinen tunnelma saavutettiinkin jo heti elokuvan alkumetreillä ja itse "mörkö" oli hyvin onnistunut.

Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan hyvin sekä riittävän uskottavasti. Itse olen hyvin kriittinen kauhuelokuvien lapsihahmoja kohtaan, mutta täytyy myöntää ettei Lindin roolisuorituksesta löytynyt sen suurempaa kritisoitavaa. Aika-ajoin kummittelemaan pistäytyvät entiset asukkaat, toivat elokuvaan juuri oikeanlaista tunnelmaa ja nämä onnistuivatkin pienistä rooleistaan erityisen hyvin. Dialogi hapuilee välillä siellä uskottavan ja ei-niin-uskottavan rajalla, ja käsikirjoitusvaiheessa olisi varmasti voinut panostaa enemmän Wyrickin perheen vanhempiin. Nyt vanhemmat jäivät harmillisesti lapsensa taka-alalle, mutta jälkikäteen ajateltuna se saattoi olla tarkoituskin.

Elokuvan juoni toimii puutteistaan huolimatta edukseen juurikin toteutuksen ansiosta. Miljöö on kaunis ja tuntuu kuin olisi itse osana elokuvan tapahtumia. Kameratyöskentelyllä, kuvakulmilla ja äänitehosteilla on merkittävä rooli elokuvan toimivuuden kannalta, ja tässä pätkässä nämä onnistuivat osaltaan luomaan sitä elkuvan hyytävää tunnelmaa. Kokonaisuutena siis hyvinkin onnistunut pätkä, jota ei kannata pelkästään ennakkoluulojen vuoksi jättää katsomatta. Itseäni jäi kuitenkin hiukan harmittamaan, ettei tämä liittynyt edeltäjäänsä, muutakuin samaa nimeä kantamalla.

★★-

"I told you something bad happened here