29 April 2013

WARM BODIES

Valmistusvuosi: 2013
Genre: Komedia, kauhu, fantasia
Kesto: 98min
Ohjaaja: Jonathan Levine
Käsikirjoittaja: Isaac Marion, Jonathan Levine
Tuottaja: David Hoberman, Todd Liberman, Bruna Papandrea
Pääosissa: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Analeigh Tipton, Rob Corddry, Dave Franco, John Malkovich
Katsottu: Elokuvateatteri

Isaac Marionin roomaaniin perustuva, yllättävä romanttinen komedia kauniista tytöstä ja herkästä zombi-pojasta, joiden välinen lämpenevä suhde saa maailman muuttumaan.

Warm Bodies on elokuva ihmiskunnan tuhonneista zombeista sekä jäljelle jääneistä ihmisistä, jotka ovat pistäneet pystyyn vastarintaliikkeen. Paljon asioita ajatteleva zombinsöpöläinen nimeltä R (Hoult), joka ei muista loppuosaa nimestään, tappaa Julien (Palmer) poikaystävän ja syö tämän aivot, jolloin R saa pojan muistot ja kenties tunteetkin. R kaappaa Julien kotiinsa, todellisuudessa hylättyyn lentokoneeseen, ja heille alkaa kehkeytyä eriskummallinen, sydäntätykyttävä suhde, jota vastaan ovat ainakin Julien 'zombies-are-made-to-die' -isä (Malkovich) sekä luupää-zombit. Lopulta rakkaus kuitenkin voittaa kaiken, jopa vastustamattoman pakon syödä kumppaninsa aivokudosta.

Tätä nykyä myös zombi-elokuvat ovat oma genrensä jotka noudattavat leffa toisensa jälkeen tiettyä runkoa; 1) zombit ovat eläviä kuolleita, 2) ne syövät ihmisiä ravinnokseen, mielellään aivoja, ja 3) zombit kuolevat, jos niitä ampuu päähän. Warm Bodies noudattaa aluksi hyvinkin kuuliaisesti näitä genren kirjoittamattomia sääntöjä, mutta loppua kohden osoittautuu mainioksi zombi-elokuvien rajojen rikkojaksi. Se tarjoilee katsojilleen kokonaan uuden näkökulman, nimittäin tarinan zombin omasta näkökulmasta, jossa tietoisuus ja inhimillsyys ovat osittain tallessa. Juoni onkin kaikessa yksinkertaisuudessaan zombin ja ihmisen välinen rakkaustarina, joka johtaa päähenkilön ihmisyyden uudelleen etsimiseen niin henkisessä kuin fyysisessäkin mielessä. Taustalla on kuitenkin post-apokalyptinen perusasetelma, missä ihmiskunnan viimeiset joukot ovat keskittyneet puolustamaan muurien ympäröimää kaupunkia zombi-armeijalta.

Vaikka elokuvan idea kuulostaa ehkä hieman töksähtävältä, niin toteutus on onnistuttu tekemään viihdyttäväksi ja yhtenäiseksi. Taidokkaasti kerrottuun juoneen uppoutuu mukaan jo heti elokuvan ensihetkistä, eikä mielenkiinto pääse herpaantumaan hetkeksikään. Muutamia erityisen hyviä oivalluksia mahtuu mukaan, mutta toisaalta asetelmasta olisi voinut saada paljon enemmänkin irti. Visuaalisesti onnistunutta toimintaa ja kauhua on väritetty muutamilla komediamausteilla, joita olisi voinut olla enemmänkin - Warm Bodies nimittäin yllättää totisuudellaan.

Näyttelijäsuoritukset ovat varsin hyviä. Houltin heittäytymistä aivottomaksi zombiksi on ilo seurata ja etenkin tämän muuttuminen takaisin ihmis..mäiseen muotoon on erityisen upeaa työtä. Franco jr. onnistui lyhyeksi jääneen ruutuaikansa käyttämään edukseen ja onkin nykyään yksi elokuvamaailman kovimmista nimistä - veljensä rinnalla tietysti. Palmer toimii tämän erilaisen rakkaustarinan toisena osapuolena kiitettävästi, mutta jää turhan taka-alalle tuon sympaattisen zombin varastaessa kaiken huomion. Myös Malkovichin vahva sivurooli jää harmillisen etäiseksi.

Warm Bodies on mukavasti outo ja hauska rakkaustarina maailmanlopullisessa ympäristössä. Tarina muistuttaa meille mitä ihmisyys tarkoittaa, ja toimii ehdottomasti vuosikymmenen kekseliäimpänä rakkaustarinana. Kerronta on viihdyttävää ja zombi -aspektista huolimatta se onnistuu olemaan samaistuttava. Musiikkiin ollaan selvästi panostettu ja sillä tarjotaan jo itsestään mahtaviin kohtauksiin huomattavan paljon lisäpuhtia. Elokuvasta löytyy niin tähtinäyttelijöitä, zombeja kuin huumoriakin, joka herättää kuolleetkin eloon.

★★★★

"What makes you feel alive?