17 March 2013

BEAUTIFUL CREATURES

Valmistusvuosi: 2013
Genre: Fantasia, romantiikka, draama
Kesto: 124min
Ohjaaja: Richard LaGravenese
Käsikirjoittaja: Richard LaGravenese, Kami Garcia, Margaret Stohl
Tuottaja: David Valdes, Molly Smith, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson
Pääosissa: Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, Emma Thompson
Katsottu: Elokuvateatteri

17-vuotias Ethan unelmoi elämästä kaukana maaseudun pikkukylästä - kunnes hän tapaa uuden tytön Lenan. He ovat kuin luodut toisilleen, ja vetovoimaa on vaikeaa vastustaa. Lenalla on kuitenkin synkkä salaisuus. Hän kuuluu noitien sukuun, ja pian kohtalo ratkaisee, vetääkö suvun pimeäpuoli Lenan mukaansa. Silloin kuolevat rakkaus ja mies, jota Lena rakastaa.
  
Kami Garcian ja Margaret Stohlin suosittuun nuortenkirjaan pohjautuva Beautiful Creatures paikkaa taidokkaasti Twilightin loppumisen jättämää tyhjiötä nuorille suunnatussa romanttisessa fantasiassa. Uinuvaan ja uskonnolliseen Gatlinin kaupunkiin Yhdysvaltojen syvässä etelässä sijoittuva tarina kertoo Ethanin (Ehrenreich), kirjallisuuteen kallellaan olevan lukiolaispojan  ja salaperäisen noitatytön, Lenan (Englert) kielletystä rakkaudesta. Lena odottaa 16-vuotispäiväänsä pelonsekaisin tuntein, sillä tuolloin hänet sukunsa kohtalon mukaisesti lunastetaan joko pahaksi tai hyväksi loihtijaksi.  Pelko pahaksi muuttumisen kohtalosta aiheuttaa haasteita Ethanin ja Lenan väliselle rakkaudelle.

Juoni kuulostaa vähän liiankin tutulta jo heti kättelyssä, mutta loppua kohden onnistuu kuitenkin lunastamaan paikkansa genressään. Elokuvan alku on ajoittain kiusallista, teennäisellä huumorilla höystettynä. Reilun kahden tunnin kestoa yritetään syödä sisään juonen kannalta täysin turhanpäiväisillä kohtauksilla ja niiden venyttämisellä. Mutta kuten jo mainitsinkin, niin loppua kohden elokuva kuitenkin ryhdistäytyy. Välillä turhankin yliampuvat erikoistehosteet jäivät omaan arvoonsa, kun koko ajan tapahtuu jotain ja juoni rullaa eteenpäin varsin vaivattomasti ja riittävän kiinnostavalla tavalla.

Elokuva ottaa vaikutteita vähän sieltä ja täältä, muttei silti kärsi omaperäisyyden puutteesta tai liiasta tilkkutäkkimäisyydestä. Maisemat ovat tarkkaan harkittuja ja niihin on kätketty ripaus Burtonia, tuota goottiuskottavuutta ja taikuutta jossa silmä lepää. Myös teiniangstia löytyy ja ulkopuolisuuden teema onkin vahvasti läsnä. Kiusattujen ja massaan sopeutumattomien on helppo samaistua elokuvaan, kun tarkastelee kuinka yhteisö sulkee Lenan ulkopuolelleen tai kuinka hän itkee erilaisuuttaan. Ja sitten on tietenkin tuo suuri ja mahdoton rakkaustarina, joka kliseisyydestään huolimatta ei kompastele, vaan tarjotaan katsojilleen - fantasian puitteissa - hyvinkin realistisesti.

Tuntemattomammat pääosanäyttelijät suoriutuivat rooleistaan yllättävän hyvin ja teinipari on varsin vakuuttava (tätä ei kovin usein tule sanottua). Ehrenreich on toki 23-vuotiaana hiukan epäuskottava lukiolaispojaksi, mutta annettakoot se anteeksi kun herra on muuten niin pätevä rooliinsa. Englertistä podettiin vuosikymmenen kuuminta nimeä, mutta upeasta roolisuorituksestaan huolimatta taisi ura jäädä vain yhden hitin ihmeeksi. Pääosakaksikkoa on pistetty vartioimaan konkareiden joukko. Jeremy Irons tuo jo pelkällä olemuksellaan elokuvaan huikean määrän karismaa, ja pahan saappaisiin ovat hypänneet kahden Oscarin Emma Thompson sekä Emmy Rossum. Naiset onnistuvat vahvoista rooleistaan kunniakkaasti, vaikka pahisrooleihin harvemmin eksyvät. Rossumin hahmo jää elokuvassa varmaan etäisimmäksi, ja olisi ehdottomasti kaivannut enemmän hiomista kässärivaiheessa. Ethanin lapsuudenystävä ja partner in crime Link (Mann) oli alusta asti mahtava lisä elokuvaan. Mann saa hahmostaan helposti lähestyttävän ja keventää huomattavasti tuota muuten elokuvan päällä vallitsevaa surumielisyyttä.

Beautiful Creatures on kieltämättä kaunis tarina tosirakkaudesta ja sen puitteissa tehdyistä uhrauksista. Soundtrack on upea ja se yhdistää taidokkaasti kaikki elokuvan osaset kauniiksi kokonaisuudeksi. Tietynlaista arvoituksellisuutta ja yllätyksellisyyttä olisin toivonut enemmän, olihan kyse kuitenkin noitien täyttämästä fantasia -elokuvasta. Myös erikoistehosteita olisi voinut miettiä loppuun asti. Kokonaisuudessaan kuitenkin varsin katsottava pätkä, josta nauttivat varmasti muutkin kuin parikymppiset naiset ja romanttiset runoilijasielut.

 +

"Most people spend their entire lives
waiting for a moment that's gonna change everything.
It never happens.