01 January 2018

THE BUTTERFLY EFFECT

Valmistusvuosi: 2004
Genre: Draama, trilleri, sci-fi
Kesto: 113min
Ohjaaja: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Käsikirjoittaja: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Tuottaja: Chris Bender, A.J. Dix, Anthony Rhulen
Pääosissa: Ashton Kutcher, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott, Melora Walters
Katsottu: TV
Evan (Kutcher) kärsii muistikatkoksista merkittävien elämäntapahtumiensa kohdalta. Kun hän kasvaa, hän löytää tavan muistaa menetettyjä muistojaan sekä yliluonnollisella tavalla muutaa elämäänsä lukemalla päiväkirjojansa.

Elokuva, joka alkaa kaaosteorialainauksella, saa kohdalleen valtavat odotukset. Juonta rakennetaan pitkän aikaa ennen kuin varsinaiset tapahtumat alkavat vyöryä päälle kiihtyvällä vauhdilla, mutta kerronta jättää alun auttamatta hieman sekavaksi. Kokonaisuutena elokuvaan ei tarvitse kuitenkaan pettyä, vaan se liukuu mielenkiintoisesti kaaoksen rajamailla herättäen katsojissaan paljon tunteita ja ajatuksia.

Aikamatkaaminen ei ole elokuvateollisuudessa uusi tuttavuus, mutta Bress ja Gruber saavat siihen jopa oivallista syvyyttä sekä nerokkaita näkökulmia. Aikamatkaaminen tarjoaa myös mahdollisuuden useille erilaisille tarinoille ja rakenteille sen kehittelyssä. Kaiken keskipisteessä on kuitenkin mies, joka huomaa olevansa asemassa missä haluaa auttaa, mutta epäonnistuu kerta toisensa jälkeen.
Evanin päätyessä tosiaan muuttaamaan tulevaa niin asiathan ei todellakaan loksahtele sormiaan napsauttamalla paikoilleen. Väärään kohtaan puuttuminen aiheuttaa sen että asiat menevät vieläkin huonommin. Luvassa on nippu vaihtoehtoisia nykyhetkiä. Evanin pitää löytää oikea hetki menneisyydestä, jota vähän muuttamalla kaikki olisi hyvin nykyhetkessä. Kyseessähän ei ole pelkästään miehen oma nykyhetki vaan mukana on muitakin lapsuudenkavereita, jotka ovat omine elämänpolkuineen otettava huomioon ja fiksattava heidänkin nykyisyys kuntoon.

Perhosvaikutus on selkeästi episodimainen elokuva, joka on onneksi tyyliltään vastuullinen. Se tarjoilee mielenkiintoisia juonenkäänteitä, paljon yllätyksellisyyttä sekä vaihtoehtoisia loppuja. Joskus näitä "aikahyppyleffoja" joutuu miettimään liikaa. Tämän pätkän kohdalla kokonaisuus on kuitenkin saatu niputettua selkeäksi, jossa ei joudu pinnistelemään liikaa vaan voi keskittyä itse tarinaan, joka rullaa eteenpäin ihan mukavasti. Lisäksi kerronta on niin intensiivistä ja puhuttelevaa, että siitä on lähes mahdoton olla pitämättä.

Hahmot ovat pääasiassa samaistuttavia ja jokainen näyttelijä vetää roolinsa kunniakkaasti loppuun asti. Ennakkoluulot komediakonkari Kutcherin sci-fi taidoista olivat kieltämättä hyvin pienet, mutta nopeasti herra osoitti luulot vääriksi. Kutcher heittäytyi hahmoonsa erinomaisesti ja Evanin kohtalo pisti taidokkaan näyttelijätyön ansiosta oikeasti mietityttämään. Hahmojen välinen dialogi oli riittävän uskottavaa ja heidän mielenterveydellään leikittiin aika ajoin ronskillakin kädellä. 

Tämä elokuva yllätti positiivisesti. Syklinen rakenne toimii kiitettävällä tehokkuudella ja oli kokonaisuutena yllättävänkin älykäs ja hallittu. Elokuvan ideahan perustuu aikamatkaajan perussääntöön: "älä muuta mennyttä, sillä voi olla arvaamattomia seurauksia tulevaisuudessa". Ja tätä sovellettiin erinomaisesti. Loppu ei ollut elokuvan vahvin osuus. Nerokkaiden käänteiden jälkeen saapuva loppuratkaisu jaksoi kyllä yllättää, mutta lopulta latisti kaaoksen keskellä kulkenutta elokuvaa rajusti. Elokuva tuntuu loppuvan väärään kohtaan, mutta onneksi se ei kuitenkaan ollut siirappinen happy ending, vaan elokuvan tunnelmaan sopien kyynisen synkkä ja avoin.

★★★★

"Some people want to forget the past
some people want to change it