23 February 2017

WHAT TO WATCH

AND THEN THERE WERE NONE

On elokuu vuonna 1939. Kahdeksan toisilleen tuntematonta ihmistä on saanut salaperäisen kutsun Devonin rannikolla Englannissa sijaitsevalle saarelle. Joukon ottaa vastaa kaksi vasta palkattua palvelijaa, Ethel ja Thomas. Rogersin pariskunta kattaa päivällisen pöytään, jota koristaa kymmenen pikku sotilaan asetelma. Alkuperäisen tarinan tuntevat tietävät, että niiden määrä tulee vähenemään vääjäämättömästi yksi kerrallaan. Tunnelmasta tekee entistäkin pahaenteisemmän ruokailun jälkeen kartanoon kovaäänisestä kantautuva puhe. Miesääni syyttää kutakin paikalla olijaa murhasta. Brittiläinen jännityssarja, joka perustuu Agatha Christien samannimiseen klassikkoromaaniin.

Asetelma on hyvin Harper's Island -tyyppinen jo heti kättelyssä. Sarja on vain muutaman jakson pituinen mutta jännitystä ja mystisyyttä löytyy sitäkin enemmän. Juoni ja sen toteutus saa lyhyestä kestostaan huolimatta epäilemään kaikkea ja kaikkia, ja lopputulosta pystyi vain arvailemaan. Kohtaukset hipovat täydellisyyttä ja katsojan katse ohjataan taidokkaasti taka-alalle. Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia ja hahmot on hyvin kirjoitettu. Lastenlorua sovellettiin hienosti heti alusta alkaen. Toisaalta jäin kaipaamaan lisää jaksoja, mutta voi olla että minisarja toimi tälle tarinalle kaikista parhaiten.

MACGYVER

Legendaarinen MacGyver seikkailee jälleen. Sarjassa kuvataan nuoren MacGyverin "uran" alkua, kun hänet rekrytoidaan salaperäiseen järjestöön. Tiimi vaihtuu, mutta herralle ominainen, epätavallisen taitava kyky ratkaista ongelmia on jälleen yhtä suuressa osassa. Sarja pohjautuu 80- ja 90-luvuilla pyörineeseen samannimiseen sarjaan.

Mulle tuo alkuperäinen sarja ei ole kuin etäisesti tuttu, eikä mulle sen vuoksi ole muodostunut minkäänlaista vihasuhdetta tämän ikonisen sarjan reboottia kohtaan. Itseasiassa pidin tästä uudesta, nuoresta MacGyveristä oikein paljon. Se pitää sisällään niin toimintaa, seikkailua kuin ongelmanratkaisuakin kepeällä huumorilla höystettynä. Epäilykset Hannah Montana -elokuvasta julkisuuteen ponnahtanutta Lucas Till:iä kohtaan karisivat jo ensimmäisessä toimintakohtauksessa.

INCORPORATED
Traileri

Vuonna 2074 ilmastonmuutos on tehnyt tuhojaan, suuryritykset pitävät valtaa ja ihmiset on jaettu kahteen ryhmään. Vihreällä alueella työskennellään geeniteknologian alalla ja eletään futuristisessa yltäkylläisyydessä. Punaisella alueella rehottaa anarkia ja väkivalta ja ruoasta on pulaa. Vihreällä alueella on kuitenkin soluttautujia, jotka elävät kaksoiselämää. Eräs soluttautuja aloittaa vaarallisen tehtävän. Amerikkalainen lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-trilleri, jossa suuryrityksillä on rajaton valta. 

Dystopiasarjaksi Incorporated on hyvin selkeäkielinen. Sen asetelma köyhien ja rikkaiden välillä on hyvin ajankohtainen ja se tekee sarjasta helposti lähestyttävän. Tulevaisuuteen sijoittuminen esittelee katsojalleen hienot pelit ja vehkeet joista voi nykypäivänä vain haaveilla. Mutta tämä sarja ei käsittele vain niitä tulevaisuuden hyviä puolia. Huonot puolet esitellään kaunistelemattomasti sekä yllättävänkin realistisesti tämän genren sarjalle.

LEGION
Traileri
 
David Haller on mieleltään järkkynyt nuori mies, joka yllättäen huomaa omaavansa supervoimia. Hänen pirstaloitunut persoonallisuutensa ohjaa miehen toimintaa vastoin hänen tahtoaan, kunnes David saa yliotteen ja onnistuu kanavoimaan yliluonnollisia voimiaan toivomallaan tavalla. Legion on Noah Hawleyn luoma yhdysvaltalainen televisiosarja, joka perustuu Marvel Comicsin Legioona -sarjakuvahahmoon. Se on myös ensimmäinen X-Men -elokuvasarjaan sijoittuva televisiosarja. 

Sarjan luoja Noah Hawley pyrki luomaan aivan uudenlaisen supersankarifiktion ja tässä hän todellakin onnistui. Legion on supersankarin ympärille rakennettu tv-sarja, joka ei kuitenkaan noudata sitä tunnettua kaavaa - vaikka tietysti omanlainen voimien sekä itsensä löytämis operaatio onkin kyseessä. Aluksi tapahtumapaikat sekä -ajat vaihtuvat hyvinkin tiuhaan tahtiin, eli kärryillä pysyminen vaatii katsojalta paljon keskittymistä. Tarina on kuitenkin erittäin toimiva ja yllätyksellinen, ja pitää katsojat otteesaan kunhan nopeatempoisesta alkuesittelystä ollaan päästy. Näyttelijätyö on erinomaista ja etenkin Dan Stevensin esittämä päähahmo on yksi mielenkiintoisimmista supersankareista nykypäivänä.

12 MONKEYS
Traileri

Virus on tappanut suurimman osan ihmisistä, ja James Cole lähetetään tulevaisuudesta estämään epidemiaa syntymästä. Ainoa johtolanka on tohtori Cassandra Railly. Scifi-draama, joka perustuu Terry Gilliamin ohjaamaan vuoden 1995 samannimiseen elokuvaan, joka taas perustui Chris Markerin vuoden 1962 lyhytfilmiin.

12 Apinaa on kekseliäs ja hyvin toteutettu dystopiasarja joka käyttää aikamatkustusta hyväkseen. Sarjassa tapahtuu paljon ja koko ajan, joten aluksi on jopa hiukan haastavaa pysyä kärryillä siitä missä ajassa mennään ja mikä on totta. Loppua kohden tämä kuitenkin helpottuu ja alta paljastuu hyvin älykäs juoni sekä ratkaisut joita ei voinut ennalta arvata. Näyttelijätyö on tasokasta ja dialogi helposti ymmärrettävää. The Butterfly Effect -aspekti on suuressa osassa.