01 February 2017

MISSION: IMPOSSIBLE FRANCHISE

Mission: Impossible

Valmistusvuosi: 1996
Genre: Toiminta, seikkailu, trilleri
Kesto: 110min
Ohjaaja: Brian De Palma
Käsikirjoittaja: David Koepp, Robert Towne, Steven Zaillian
Tuottaja: Tom Cruise, Paula Wagner, Paul Hitchcock, J.C. Calciano
Pääosissa: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames
Katsottu: TV
Traileri

Tom Cruise esittää pääosaa toimintaseikkailussa, joka käynnistää huippusuositun elokuvatrilogian. Mestariagentti Ethan Hunt saa ratkaistavakseen vaativan ja huippuvaarallisen tehtävän, joka kuljettaa hänet Prahaan. Hengästyttävän toiminnan keskipisteessä petturiksi epäillyn miehen on myös puhdistettava oma maineensa.

Mission: Impossible aloittaa rytinällä tämän klassikon arvoisen elokuvasarjan. Juoni on alusta asti täynnä juonittelua ja manipulaatiota - tietysti tiiviillä toiminnalla höystettynä. Kaiken kruunaa tuo mahtipontinen tunnusmusiikki jonka tunnistaa vaikka sarja olisikin muuten täysin tuntematon.

Elokuvassa ei tunneta tylsiä hetkiä vaan koko ajan sattuu ja tapahtuu jotain. Toiminta ja jännitys alkaa heti ensimmäisestä kohtauksesta eikä vauhti juurikaan hiljene ennen lopputekstejä. Katsojan tulee siis pitää tarkkaavaisuus koko ajan kohdallaan, jotta tapahtumista pysyy kärryillä. Tom Cruise hoitaa hommansa Ethan Hunttina tunnetun taidokkaasti, vaikkei herra kovin ilmeikäs olekaan. Ikäväkseen muut näyttelijät jäävät auttamatta Cruisen taka-alalle, vaikka suoriutuvatkin sivurooleistaan varsin kunniakkaasti.

Elokuva on suomennoksensa mukaisesti yhtä suurta vaarallista tehtävää. Kohtaus, jossa Hunt liitelee tuuletusaukosta pomminvarmasti suojatun holvin tietokoneelle on kerrassaan loistava. Intensiivisempää kohtausta saa hakea. Hiukset meinaavat nousta jännityksestä pystyyn siitäkin huolimatta, että kohtauksen lopputuloksesta ei luonnollisestikaan ole kovin suurta epäselvyyttä. Kaiken tuon massiivisen toiminnan sekä intensiivisten kohtausten taustalla on kuitenkin harmillisen hapuileva käsikirjoitus, johon on mahdutettu mukaan liian monta ideaa. Elokuvassa on muutenkin hieman liikaa ennalta-arvattavuutta, mikä latistaa tunnelmaa.

Sarjan ensimmäiseksi osaksi pätkä on varsin onnistunut. Se on laadukas agenttijännäri, jossa on huumoriakin mukana. Juoni on sopivan älykäs ja mukaansatempaava, eikä lopun överiksi menevä actionkohtaus luotijunan katollakaan pysty pilaamaan koko elokuvaa.

Mission: Impossible II  

Valmistusvuosi: 2000
Genre: Toiminta, seikkailu, trilleri
Kesto: 118min
Ohjaaja: John Woo
Käsikirjoittaja: Brannon Braga, Robert Towne, Ronald D. Moore
Tuottaja: Tom Cruise, Paula Wagner, Paul Hitchcock
Pääosissa: Tom Cruise, Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Anthony Hopkins
Katsottu: TV
Traileri

Huippuagentti Ethan Huntin tarina jatkuu vauhdikkaassa toimintaseikkailussa. Nyt taistelun kohteena on tappajavirus ja sen vastalääke, joiden vääriin käsiin joutuminen Huntin täytyy estää. Miehellä on käytössään teknologian viimeisimmät keksinnöt ja väärille poluille ajautuneen kollegan ex-tyttöystävä Nyah, joka pitäisi soluttaa vihollisten joukkoon.

Mission: Impossible 2 on ikuisesti elävä todiste siitä miksi en pidä jatko-osista. Kun ensimmäinen osa menestyy hyvin ajatellaan että seuraavakin osa jatkaa menestymistä, oli juoni ja sen toteutus sitten minkä tasoista tahansa. Väärin. Nimenomaan jatko-osissa tulee olla entistäkin tarkempi juonen toimivuuden kanssa, sekä siitä miten se nimensä mukaisesti vie ensimmäisen osan tarinaa eteenpäin. Se on sääli että vain harva elokuvasarja tähän oikeasti on yltänyt.

Toimintakonkari Woo on ottanut ohjat käsiinsä ja tämän kädenjälki paistaa vahvasti läpi koko elokuvan. Herralle ominaisia kohtauksia nähdään suhteessa liiankin paljon siihen, että kyseessä on M:I elokuva johon kaikki kohtaukset eivät tosiaan kuulu. Ensimmäisestä osasta poiketen mukaan on otettu myös rakkaus-aspekti, mikä tunteettomuudestaan tutun ohjaajan käsissä saa aikaan vain turhan pitkitettyjä kohtauksia sekä katsojan sisäistä taistelua ajanjuoksua vastaan (=kelloon vilkuileminen).

Juoni on hyvinkin yksinkertainen ja ratkaisut ongelmiin vähän turhankin helppoja. Cruise onnistuu välttämään luodit epäinhimillisen taidokkaasti ja saa koko pätkän aikana vain yhden kunnon haavan. Täytyy kuitenkin myöntää että toiminta on tässäkin pätkässä varsin onnistunutta. Se pitää otteessaan vaikkei ensimmäisen osan kailtaiselle, jännittävän toiminnan tasolle ylläkään.

Roolisuoritukset olivat kaikenkaikkiaan hyvin mitäänsanomattomia. Cruise vetää mukiinmenevän suorituksen Hunttina, mutta jää ajoittain silti hyvin etäiseksi. Newton on puolestaan riittävän uskottava roolissaan muttei oikeastaan mitään sen enempää. Vähäeleinen Rhames vetää tällä kertaa pisimmän korren ja onkin pätkän uskottavin näyttelijä/hahmo.

Loppupeleissä tämä kakkososa murtaa kaiken sen mitä Ethan Huntista olimme oppineet ensimmäisessä elokuvassa. Naamioita ei vaihdeta alati hienovaraisesti hiiviskellen, vaan tilanteisiin tullaan ryminällä kiinnijäämisestä välittämättä. Loputtomat hidastukset saavat katsojat vihaamaan koko erikoistehostetta niinkin paljon ettei niitä halua nähdä enää koskaan. Pätkä olisi ehdottomasti toiminut paremmin, ellei se kulkisi Mission: Impossible -nimen alla.

Mission: Impossible III 

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Toiminta, seikkailu, trilleri
Kesto: 126min
Ohjaaja: J.J. Abrams
Käsikirjoittaja: Alex Kurtzman, J.J. Abrams, Roberto Orci
Tuottaja: Tom Cruise, Paula Wagner, Stratton Leopold
Pääosissa: Tom Cruise, Philip Seymour-Hoffman, Ving Rhames, Billy Crudup, Michelle Monaghan
Katsottu: TV
Traileri

Tom Cruise tekee komean paluun Ethan Huntin rooliin toimintaseikkailujen sarjan kolmannessa osassa, jonka on ohjannut Lost-sarjan luoja J.J.Abrams. Nyt Hunt joutuu kohtaamaan kaikkien aikojen pahimman vastustajansa, häikäilemättömän asekauppiaan Owen Davianin. Huima seikkailu kuljettaa pelottoman sankarin tiimeineen Yhdysvalloista Vatikaaniin, Berliiniin ja Shanghaihin.

Kakkososaan nähden mikä tahansa olisi hyvä jatko-osa, mutta vaikkei sitä otettaisi vertailuun mukaan, niin on tämä kolmonen ihan oikeasti toimiva jatko-osa. Juoni on M:I elokuvaksi hyvinkin älykäs ja vauhdikkaita juonenkäänteitä on vain ilo seurata.

Jos kakkososa keskittyi enemmän machomaiseen rymistelyyn, niin tässä tuotiin enmmänkin sitä vanhaa tuttua M:I tunnelmaa mukaan. Överiksi vedetyt kohtaukset on jätetty kokonaan pois ja hidastuksia oli huomattavasti vähemmän, mikä vain paransi elokuvan laatua. Jännitystä tarjotaan yllinkyllin ja se saa adrenaliinin todellakin kuohahtamaan sisällä. Mukaan oli myös sekoitettu tunteita, dramatiikkaa sekä huumoria juuri sopivasti.

Cruise virnistelee tuttu hymy naamallaan, rutiininomaisesti koko elokuvan läpi. Tällä kertaa mukaan ollaan saatu myös Philip Seymour-Hoffman joka toimii uskottavana pahiksena. Naiskauneutta elokuvaan tuo Monaghan ja Russell, eikä vanhan tutun Rhamesin suorituksesta ole tälläkään kertaa mitään pahaa sanottavaa. Abrams on hyvä ohjaaja ja sen näkee jo elokuvan laadusta - juoni rullaa sujuvasti eteenpän ja toiminta on kaikinpuolin hyvin toteutettua.

Tällä kertaa seikkaillaan niin Italiassa, Saksassa kuin Kiinassakin, mutta tapahtumapaikkojen tiheä vaihtuminen ei kuitenkaan vaikuta negatiivisesti elokuvan kulkuun. Tarinaan on muutenkin panostettu entistä enemmän ja se vain todistaa ettei M:I ole pelkkiä hienoja toimintakohtauksia. Tietysti niitä kliseitäkin on mukana, mutta nekään eivät kokonaisuutta juurikaan häiritse. Mitään uutta tältä on kuitenkin turha odotella.

Puutteitakin tietysti löytyy; motiivit jäävät tällä(kin) kertaa hiukan epäselviksi, ja jossain kohtaa tarina tuntuu hyppäävän pari kohtausta eteenpäin, ihan kuin siitä välistä puuttuisi jotain. Myös jotkut kohdat ovat turhankin ennalta-arvattavia, mutta missäpä elokuvassa ei olisi. Kaiken kaikkiaan se on kuitenkin loistavasti toteuttua toimintaviihdettä, joka saa jännityksen ja mäiskeen pidettyä yllä loppuun asti.

Mission: Impossible - Ghost Protocol 

Valmistusvuosi: 2011
Genre: Toiminta, seikkailu, trilleri
Kesto: 133min
Ohjaaja: Brad Bird
Käsikirjoittaja: André Nemec, Josh Appelbaum
Tuottaja: J.J. Abrams, Tom Cruise, Bryan Burk
Pääosissa: Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg, Jeremy Renner, Michael Nyqvist, Josh Holloway
Katsottu: TV
Traileri

Toiminnalla ja jännityksellä ladattu tarina käynnistyy, kun Ethan Huntin johtamaa eliittiryhmää epäillään Kremlissä tapahtuneesta pommi-iskusta. Terrorismisyytösten myötä eksperttien on painuttava maan alle, ja iskun todellisten tekijöiden vauhdikas takaa-ajo kuljettaa heidät Moskovasta Dubaihin ja edelleen Intian eksoottiseen Mumbaihin. 

Sarjalle ominaisen kekseliäs ja vauhdikas toiminta on alusta asti läsnä myös tässä neljännessä osassa. Huntin ja hänen IMF-tiiminsä tehtävät ovat edelleen yhdistelmä hiottuja taktiikoita, high tech-vempeleitä, sekä aimo annos vastoinkäymisiä ja tuuria – ihan vain, ettei homma menisi mielenkiinnottomaksi. Toimintaa riittää aina pienemmästä hiiviskelystä suuren mittakaavan paukutteluun.

Ghost Protocol muuttaa hieman perinteistä juonikaavaa heittämällä agenttitiimin tyhjän päälle. Agenttiorganisaatio IMF joutuu kiistämään olemassaolonsa joutuessaan syntipukiksi Venäjällä tapahtuneeseen terrori-iskuun. Juoni pistää päähenkilöt jännän äärelle terroristin leimat otsassa ja ilman apuvoimia, mutta loppujen lopuksi tämä juonellinen muutos ei onnistu tekemään elokuvasta niinkään erilaista aiempaan verrattuna. Viihdyttävää katseltavaahan tämä on, mutta kovin uutta tuulahdusta ei ole havaittavissa.

Elokuva pitää sisällään täydellisyyttä hipovaa toimintaa ja Bondimaiset vakoilutehtävät ja muut operaatiot tekevät jännityksestä jopa käsinkosketeltavan upeaa. Katsojille tarjoillaan myös pientä vitsailua sekä älykästä dialogia, jotka keventävät mukavasti tunnelmaa. Elokuvaan on valittu jälleen näyttävät kuvauspaikat ja stuntitkin ovat ikimuistoisia. Plussaa tulee myös siitä, ettei pätkä yritä mässäillä erikoistehosteilla tai turhilla räjähdyksillä. Ainoa huono puoli juonessa on sen kliimaksi, joka jää turhankin vaisuksi.

Mission: Impossible ei olisi itsensä ilman Tom Cruisea, joka vetää tälläkin kertaa tunnetun hyvän suorituksen. Agenttitiimin vaihtumisella ei ole niinkään väliä, sillä niinhän se on tehnyt melkein jokaisessa sarjan elokuvassa. Uusia naamoja nähdään paljon, mutta näyttelijäsuoritusten taso pysyy silti hyvinkin korkealla. Edellisessä osassa pienen sivuosan tehnyt Pegg on nyt suuremmassa osassa ja on mukavan hyväntuulinen sekä hilpeä hahmo, joka toimii samalla myös elokuvan humoristisena lisänä. Renner ja Holloway saavat vahvat hahmonsa erottumaan edukseen taidokkaasta näyttelijäkartista ja Suomalaisena katsojana oli ilo seurata Edelmannin roolisuoritusta. Ainoa hahmo joka jäi rassaamaan, oli Nyqvistin päävihollinen, joka on harmillisen persoonaton ja tylsä, varsinkin kun vertailukohtana on viime elokuvassa konnana loistanut Seymour-Hoffaman. Täytyy myöntää että hän kyllä näyttää aika lailla viholliselta, muttei niinkään käyttäydy kuin sellainen.

Tästä pätkästä jäi kaikin puolin hyvä maku suuhun. Se on elokuva jota voi suositella niin sarjan faneille, kuin ensikertalaisillekin tarjoamaan takuuvarmaa ja nautinnollista toimintaviihdettä. Adrenaliini jyllää jatkuvasti ja katsojaa jännittää jopa niissä kohtauksissa, joissa ei ole toimintaa. Kiinnostu ja halu nähdä lisää pysyy koko ajan yllä ja tuo tuttu ja ikoninen musiikki nostattaa tunnelmaa entisestään. Alusta loppuun asti nättävä ja toimiva elokuva.


Mission: Impossible perustuu 60- ja 70-luvuilla pyörineeseen tv-sarjaan, mutta poikkeuksena elokuvat pyörivät pääasiassa Ethan Huntin ympärillä. Ghost Protocol:issa keskitytään kuitenkin alkuperäisen sarjan mukaisesti enemmän tiimityöskentelyyn, kun taas kakkosessa Hunt lähtee sooloilemaan turhankin paljon.
Sarja on viimeisen päälle sopivan viihdyttävä toimintapläjäys, jossa ei ole turhan romanttisia sivujuonia, vaan siinä keskitytään siihen olennaiseen eli toimintaan. Omaksi lemppariksi on pakko sanoa Ghost Protocol, vaikka kolmannestakin pätkästä pidin erityisen paljon. Sanomattakin on selvää että kakkonen on sarjan heikoin lenkki ja auttamattakin miinustaa pisteitä koko sarjalta.

★★★★-

"Nothing is impossible,
if you have the strongest will