04 February 2017

FREDDY VS. JASON

Valmistusvuosi: 2003
Genre: Kauhu, toiminta, trilleri
Kesto: 97min
Ohjaaja: Ronny Yu
Käsikirjoittaja: Damian Shannon, Mark Swift
Tuottaja: Sean S. Cunningham, Stokley Chaffin, Robert Shaye
Pääosissa: Robert Englund, Ken Kirzinger, Monica Keena, Jason Ritter, Kelly Rowland, Chris Marquette, Brendan Fletcher
Katsottu: DVD
Freddy Krueger on juuttunut helvettiin kuolleena ja unohdettuna, ja näin ollen kukaan ei pelkää eikä tunne häntä. Tämän takia Freddy on voimaton eikä pysty enää pelottelemaan ja tappamaan nuoria näiden painajaisissa, sillä hän saa voimansa uhriensa pelosta. Freddy on kuitenkin keksinyt ratkaisun tähän - hän herättää Jason Voorheesin, toisen tunnetun sarjamurhaajan, henkiin ja lähettää tämän kotikaupunkiinsa Springwoodiin tappamaan muutaman uhrin. Tarkoituksena on että ihmiset alkaisivat uskoa Freddyn tehneen murhat, ja häntä alettaisiin jälleen pelätä. Suunnitelma toimii, mutta Jason ei aiokaan lopettaa tappamista, vaikka Freddy onkin päässyt jälleen mukaan kuviohin. Freddy yrittää tuhota Jasonin, raivata tämän pois tieltään ja näin näiden kahden legendan välille syntyy taistelu.

Kahden ikonisen slasherhahmon yhdistäminen samaan elokuvaan jakaa mielipiteitä väistämättäkin. Fanit jaetaan kahtia; niihin jotka hyppivät riemusta nähdessään kaksi lempihahmoaan samassa pläjäyksessä, sekä niihin jotka boikotoivat vanhojen klassikoiden uudelleensynnyttämistä. Suurena Krueger ja Voorhees fanina kuulun ehdottomasti tuohon ensimmäiseen porukkaan. 

Juonellisesti elokuva on melko yksinkertainen, eikä se tuo alkuperäisten tarinoiden tuntijoille juurikaan mitään uutta. Kahden slasherjätin yhdistäminen ei tietenkään ollut ohjaajalle eikä kirjoittajille mitään ruusuilla tanssimista, mutta hyvin toimivan kokonaisuuden he silti saivat siitä puristettua. Tapahtumapaikkoina toimii molempien hahmojen kotikentät, eikä niiden tiheä vaihtuminen haittaa katselukokemusta. Jännittävä ja ajoittain jopa kauhistuttava tunnelma luodaan hyödyntämällä molempien elokuvien parhaita piirteitä. Erinomainen musiikki saa kylmät väreet aikaiseksi, ja täydellisyyttä hipova kameratyöskentely tekee elokuvasta visuaalisesti erittäin upean. Tekoverta tarjotaan genrelleen ominaisesti paljon, muttei kuitenkaan liian mauttomasti.

Elokuva keskittyy nimensä mukaisesti Freddyyn ja Jasoniin. Aiemmista elokuvistaan poiketen tässä pätkässä päästään ehkä aavistuksen lähemmäs kummankin hahmon luonnetta pelottelun ja tappamisen takana sekä heidän omia pelkojaan ja vahvuuksiaan. Se on hieno lisä, etenkin kun ajattelee kuinka monta jatko-osaa kumpikin on tahoillaan saanut. 
Robert Englund suoriutuu tuosta Elm Streenin suosikkipojun roolistaan tuttuun tapaan erinomaisesti. Freddy laukoo jälleen huonoja vitsejä ja unimaailman kauheudet ovat entistäkin älykkäämpiä ja kauhistuttavia. Englund saa tuon punavihreäpaitaisen veitsikäden heräämään näyttävästi henkiin, vaikka edellisestä esiintymisestä olikin kulunut melkein vuosikymmen. Hän sai hahmoonsa samanlaista syvyyttä ja mystistä kiehtovuutta kuin alkuperäisessäkin tarinassaan, ja siitä ainakin itse pidin erityisesti.
Camp Crystal Laken, machetti kädessään heiluvan kaksimetrisen sarjamurhaajan rooliin oltiin kaavailtu alunperin Kane Hodderia. Tämä sai kuitenkin potkut ja niin hänet korvattiin stuntmiehellään. Jason on hahmona sellainen, ettei sen esittämiseen paljon näyttelijänlahjoja tarvita, mutta omasta mielestäni tässä pätkässä tämä on kuitenkin parhaimmillaan. Kohtaus jossa Jason kävelee hitaasti usvan keskeltä on ehdottomasti yksi elokuvan parhaimmista.

Pettymykseksi elokuva kompastuu turhiin kliseisyyksiin. Niistä suurin ja häiritsevin on ehdottomasti sivuosanäyttelijät joista yksikään ei jää mieleen positiivisessa mielessä. Aivottomien ja huonosti kirjoitettujen teinien perimmäinen tarkoitus on vain tulla ja tehdä näyttävä kuolema. Dialogi on teennäistä, eikä näyttelijöistä oikein kukaan edes yritä erottua joukosta. Se on sääli, sillä vaikka elokuva kertookin kahdesta vahvasta sarjamurhaajasta, oli sivuosillakin suuri merkitys juonen kannalta. Efektit ovat myös hiukan yliampuvia - eivät liian, mutta osaan olisin toivonut enemmän realistisuutta.

Kokonaisuutena Freddy vs. Jason on viihdyttävä slasher joka pitää otteessaan. Se yhdistää onnistuneesti kaksi legendaa ja on niin visuaalisesti kuin juonellisestikin upeaa katsottavaa. Siitä ei puutu jännitystä eikä kauhua, ja alkuperäisten sarjojen faneille on aimo annos tuota klassista tunnelmaa tarjolla. Surrealistinen loppuratkaisu oli jatko-osa vaarasta huolimatta erittäin hyvä lisä. 

★★★★-

"Welcome 
to my nightmare