11 February 2017

LOST BOY

Valmistusvuosi: 2015
Genre: Rikos, draama, mysteeri
Kesto: 88min
Ohjaaja: Tara Miele
Käsikirjoittaja: Jennifer Maisel
Tuottaja: Carrie LeGrand, Sharon Bordas, Hannah Pillemer, Fernando Szew
Pääosissa: Mark Valley, Virginia Madsen, Matthew Fahey, Sosie Bacon, Jacob Buster
Katsottu: Netflix
Perheen huviretkellä yli kymmenen vuotta aikaisemmin kadonnut poika palaa nuorukaisena äitinsä luo ja sotkee perheen kuviot pahemman kerran.

Juoneltaan elokuva on hyvin ennalta-arvattava. Merkit identiteettivarkaudesta ovat ilmoilla jo ensimetreiltä asti ja tulevat tapahtumat voi ennustaa vähän liiankin selvästi. Se ei juurikaan tarjoile mitään uutta, mutta toteutus ja läpi elokuvan vallitseva mystinen tunnelma kuitenkin erottaa pätkän muista genren elokuvista.

Visuaalisesti elokuva on erittäin näyttävä, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin hyvin arkisiin paikkoihin. Kuvauksella on saatu luotua erinomaiset puitteet jotka tekevät siitä hyvinkin realistisen tuntuisen. Äänitehosteilla ei turhia mässäillä, mutta satunnaiset tunnelman kohottojat tarjoillaan uskottavasti sekä varsin toimivasti.

Elokuva on täynnä myös upeita kohtauksia, jotka pistävät epäilemään kaikkea ja kaikkia. Mitchellin (Fahey) puhe siitä miten ihmiset eivät ole pahoja, vaan he vain tekevät pahoja asioita koska joku teki jotakin pahaa heille, oli ennenkaikkea pysäyttävä mutta toimi myös erinomaisesti elokuvan juonen kiteyttäjänä. Puolestaan kohtaus jossa Laura (Madsen) haluaa tehdä uuden DNA testin, mutta Mitchell uhkaa tappaa itsensä, joten Laura päätyy ottamaan hiuksia tämän harjasta - on äärimmäisen älykäs. Laittoiko Mitchell hiukset siihen varta vasten esille? Ovatko ne oikeasti Jonathanin (Buster) hiuksia? Voiko mihinkään hänen sanomaansa enää luottaa?

Näyttelytyö on kuitenkin elokuvan vahvuus. Nuoret näyttelijät suoriutuvat rooleistaan yllättävänkin hyvin, kun taas vanhemmat konkarit loistavat osaamisellaan. Fahey oli kaikinpuolin erinomainen valinta kovia kokeneen Mitchellin rooliin. Herra saa hahmoonsa uskomatonta syvyyttä sekä kaivattua älykkyyttä. Mitchell on myös hahmoista se kuka erottuu edukseen. Uhrin esittäminen onnistuu Faheyltä jopa pelottavan luonnollisesti ja tämän ilmeiden ja eleiden seuraaminen on kieltämättä kiehtovan upeaa.
Dialogi hahmojen välillä on välillä tympivää - pitkälti juonen ennalta-arvattavuuden vuoksi. Kaikki näyttelijät kuitenkin tekevät parhaansa, eikä elokuvassa ole ns. huonoja hahmoja.

Merkittävin kulmakivi on ehdottomasti loppu. Motiiveja identiteettivarkaudelle ei koskaan saatu, ja kohtaus jossa viimeisimmät DNA tulokset ovat saapuneet, mutta Laura ei halua niitä avata koska tämä haluaa "päästä Mitchellistä irti", oli jopa piinallista katsottavaa. Elokuvan lopussa Mitchell liftaa moottoritien varrella kuin koko puolitoista tuntista ei olisi tapahtunutkaan. Hän on elossa, mutta emme silti tiedä kuka hän edes oli.

Kaikenkaikkiaan Lost Boy on erittäin älykäs, mystinen rikosdraama joka pitää otteessaan. Ennalta-arvattavuus tuo elokuvalle miinusta, mutta kun muut osa-alueet ovat niin toimivia, niin ei sen kannata antaa pilata katselukokemusta. Motiivien puute pisti turhauttamaan, mutta toisaalta se jätti katsojan omalle mielikuvituksellekin varaa. Näyttelytyö oli erinomaista eikä sitä voi liikaa hehkuttaa. Keskivertoa parempi elokuva, johon olisin kuitenkin vielä jotain kaivannut.

★★★½

"Her dream come true,
is turning into a nightmare