15 January 2017

POCAHONTAS

Valmistusvuosi: 1995
Genre: Draama, animaatio, seikkailu
Kesto: 81min
Ohjaaja: Mike Gabriel, Eric Goldberg
Käsikirjoittaja: Carl Binder, Chris Buck
Tuottaja: James Pentecost, Baker Bloodworth
Pääosissa: Irene Bedard, Mel Gibson, David Ogden Stiers, Christian Bale, John Kassir, Russell Means
Katsottu: VHS
Nuori Amerikan intiaanityttö koettaa seurata sydäntään ja suojella heimoaan, kun uudisasukkaan saapuvat uhkaamaan maata jota hän rakastaa. 

Pocahontas on Disneyn ensimmäinen tositapahtumiin perustuva kokopitkä elokuva. Se on eeppinen seikkailu eurooppalaisten sekä intiaanien alkuperäiskulttuurien kohtaamisesta ja alkuperäistä tarinaa kunnioitetaankin Disneyn puitteisiin nähden kiitettävästi.

Elokuva pitää sisällään varsin vakavia teemoja ja katsojalta onkin lupa odottaa pientä historiantuntemusta, jotta elokuvan lähtökohdat ja juoni kunnolla kolahtaa. Samalla se käsittelee myös tärkeitä teemoja erilaisuuden hyväksymisestä, rasismista sekä Yhdysvaltojen verisestä historiasta.

Vakavista aiheista huolimatta Pocahontas on pääasiassa koskettava rakkaustarina siinä missä muutkin Disneyn -elokuvat. Sopusuhtaisen juonen taustalla kiehtoo myös alkuperäiskansan kunnioitus luontoa kohtaan sekä asetelma, jossa tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluuloja ja jossa molemmat osapuolet pelkäävät toisiaan yhtä paljon.

Vahvat, nuoren naisen sankarityypit eivät olleet niitä yleisimpiä hahmoja ko. yhtiöllä tuohon aikaan, mutta elokuva sai silti suopean vastaanoton kaikenikäisiltä katsojiltaan. Hahmot on rakennettu varsin toimiviksi ja ääninäyttely on ensiluokkaista. Elokuvan toteutus on muutenkin varsin onnistunutta vaikka turha ylidramaattisuus ja ajottainen tylsyys tuovatkin pätkälle miinusta.

Disney -elokuvana tämä on tietysti kovin viaton. Valloittajien puuhat ovat lähinnä vain maan kaivamista eikä varsinaista jännitystä pääse syntymään kuin vasta kohtauksessa jossa John Smithiä ollaan teloittamassa. Juonellisesti elokuva kompuroi ainoastaan loppupuolella, jossa se yrittää historian kustannuksella tehdä sentimentaalisen, mutta ei liian synkkää lopetusta.

Omalla tavallaan Pocahontas on tarinana erittäin kaunis ja ajaton. Se tarjoilee katsojalleen miettimisen aiheita - etenkin nykypäivänä kun erilaisuuden hyväksyminen on jälleen jalustalla. Perinteisestä rakkaustarinasta poiketen loppu ei ole myöskään liian iloinen, mistä henkilökohtaisesti pidän kovasti. Animaatio ja musiikki toimivat elokuvassa erittäin hyvin, ja hassunhauskat eläinhahmot tuovat synkkien teemojen vastapainoksi sopivasti komediavivahdetta.

★★★+

"An American legend
comes to life