27 December 2015

INSIDIOUS: CHAPTER 3

Valmistusvuosi: 2015
Genre: Kauhu, trilleri
Kesto: 97min
Ohjaaja: Leigh Whannell
Käsikirjoittaja: Leigh Whannell
Tuottaja: James Wan, Oren Peli, Jason Blum
Pääosissa: Dermot Mulroney, Stefanie Scott, Angus Sampson, Leigh Whannell, Lin Shaye
Katsottu: DVD
Traileri

Elokuvassa raotetaan meedio Elise Rainierin taustoja, kun eräs teinityttö palkkaa hänet puhumaan kuolleelle äidilleen. Mutta kun kutsutaan yhtä kuollutta, kaikki saattavat kuulla.

Insidious 3 palaa sinne mistä kaikki alkoi, aivan kuten monessa muussakin elokuvasarjassa tänäpäivänä. Elokuvan on tarkoitus luoda pohjaa kahdelle muulle samaa nimeä kantavalle tuotokselle, mutta todellisuudessa jää turhankin paljon pelkälle ideatasolle.

Pääosissa ei ole enää Lambertin perhe, jota piinasivat henkimaailmasta fyysiseen maailmaan pyrkivät olennot. Tällä kertaa Quinn (Scott) on menettänyt äitinsä ja hakeutuu psyykikolle saadakseen yhteyden tähän. Sessio ei tuo toivottuja seurauksia vaan nuori nainen alkaa nähdä mystistä hahmoa, joka seuraa tätä. Elokuvia yhdistävänä tekijänä ovat kuitenki psyykikko Elise Rainier (Shaye) sekä paranormaalit tutkijat Specs (Whannell) ja Tucker (Sampson). Tästä tykkäsin itse kovasti ja etenkin elokuvan viimeinen kohtaus herätti innostuksen katsoa koko trilogia uudelleen.

Vaikka konsepti onkin jo monesta vastaavanlaisesta elokuvasta tuttu, niin sisältää se kuitenkin muutaman aidosti pelottavan kohtauksen, sekä hyytävän tunnelman joka seuraa mukana alusta loppuun. Toisin sanoen, elokuva koittaa kuumeisesti tarjota uudenlaista näkökulmaa puhki kulutettuun genreen, mutta sortuu silti toistamaan samoja kliseisiä kaavoja kerta toisensa jälkeen.

Hahmoihin on kiinnitetty erityisesti huomiota tätä osaa tehdessä ja niiden kasvulle on annettu aikaa ihan kunnolla. Päähahmosta on haluttu tehdä toimiva ja samaistuttava, mutta roolisuoritus välittyy katsojalle aika-ajoin liiankin puisena. Muuten roolisuoritukset ovat hyvinkin onnistuneet ja niitä on ilo seurata. Edellisistä osista tutut Shaye, Whannell ja Sampson pääsevät luonnollisesti parhaiten hahmoihinsa sisään ja sen vuoksi heidän suoritukset ovatkin elokuvan vahvinta antia.

Visuaalisesti Insidious on tunnetusti upeaa seurattavaa. Tapahtumapaikat on luotu näyttäviksi ja kuvakulmat keräävät katseita myös taka-alalle. Ääneen on myös panostettu ja sound based jump scareilla leikitelläänkin läpi elokuvan.

Whannell ja Wan tekevät jälleen ihailtavaa yhteistyötä, mutta tällä kertaa on taidettu haukata vähän turhankin iso pala. Idea elokuvasta on hieno ja perimmäinen tarkoitus siitä mihin suuntaan elokuvan olisi kuulunut lähteä välittyy myös katsojille. Toteutus vain ei seurannut tällä kertaa samaan tahtiin mukana. Kun taustalla on jo kuitenkin kaksi olemassa olevaa "jatko-osaa" on paineet tietenkin suuremmat. Silti olisin toivonut elokuvalta enemmän.

★★

"This is how you die