24 March 2015

DUE DATE

Valmistusvuosi: 2010
Genre: Komedia
Kesto: 100min
Ohjaaja: Todd Phillips
Käsikirjoittaja: Alan Freedland, Alan R. Cohen, Todd Phillips
Tuottaja: Todd Phillips, Daniel Goldberg, Thomas Tull
Pääosissa: Robert Downey Jr, Zach Galifianakis, Jamie Foxx, Michelle Monaghan
Katsottu: TV
Peter (Downey Jr.) on tuleva isä, jonka vaimon laskettuun aikaan on enää viisi päivää. Peter yrittää kiirehtiä kotiin Atlantasta ollakseen vaimonsa vierellä synnytyksessä, mutta hänen aikomuksensa menevät täydellisesti pieleen. Kohtaaminen näyttelijän urasta haaveilevan Ethanin (Galifianakis) kanssa johtaa siihen, että Peter joutuu hyppäämään Ethanin kyytiin ja lähtemään mantereen poikki vievälle matkalle, jonka aikana rytisevät niin autonpellit, ystävyyssuhteet kuin hermotkin.

Due Date saattaa kuulostaa väkinäiseltä rakkauskomedialta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Ainakaan täysin. Romanttisen komedian sijasta tarjolla on hilpeän humoristinen buddymovien ja roadmovien yhdistelmä. Kahden toisilleen täysin vastakkaisen roolihahmon yhteentörmäys on tietysti yksi klassisimpia komedian lähtöasetelmia, eikä tämäkään pätkä varsinaisesti hehku omaperäisyyttään. Kliseisyys ja muista elokuvista kierrätetyt vitsit paistavat muuten potentiaalisen juonen läpi. 

Ethanin tunaroinnin vuoksi parivaljakko heitetään ulos lentokoneesta, on pakotettu jakamaan saman autokyydin, joutuu kolariin, rajavartijoiden pidättämäksi ja niin edelleen. Yhä mielikuvituksellisemmat ja kaoottisemmat tapahtumat seuraavat toinen toistaan lumipalloefektin tavoin. Alkuasetelma vaikuttaa lupaavalta, vaikka huumorin aiheet pysyvätkin tiukasti vyön alapuolella.

Phillips on parhaimmillaan loistava komediaohjaaja. Downey Jr. on paitsi lahjakas näyttelijä, ja toimintaelokuvien tähti myös osoittanut hallitsevansa pokka pitää -komiikan, jota on nähty paitsi Iron Manissa ja Sherlock Holmesissa myös Oscar-ehdokkuuden tuoneessa Tropic Thunderissa. Stand up -koomikkonakin tunnettu Galifianakis puolestaan oli Kauhean kankkusen hauskin yksittäinen tyyppi. On siis sanomattakin selvää, että pääosanäyttelijät pelaavat hyvin yhteen. Vaikkei itse hahmoille olekaan sen syvempää valkokangasaikaa suotu, niin kaksikon välinen kemia loistaa olemassaolollaan elokuvan kirkkaimpana tähtenä. Myös ruttunaamainen Sonny-koira on hurmaavan hauska sivuhahmo, ja kolmikon matkaa halki Amerikan on mielenkiintoista seurata. 

Elokuva on odotuksiin nähden yllättävän kevyt ja sovinnainen. Tarkoituksena on ehkä ollutkin tehdä viihdettä, joka sopii muillekin kuin kreisihuumorista pitäville, mutta samalla kokonaisuudesta on tullut turhan puinen. Huumori on aika ajoin väkinäistä ja parhaimmillaankin tarjolla on vain kiusallista tilannekomiikkaa. Foxxin pistäytyminen sivuroolissa piristää tunnelmaa ainakin hetkellisesti, mutta enemmän oltaisiin ehdottomasti kaivattu. Itse olisin myös toivonut hahmoihin enemmän syvyyttä. Aiemmin mainitusta kliseisyydestään huolimatta juoni ei kärsi vaan toimii perus komediana oikein mainiosti. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan ole kovin muistiin jäävä pätkä, vaan hukkuu ehkä liiankin helposti genrensä syövereihin.

 ★★★

 "Check yourself before
you wreck yourself