07 May 2014

YOU'RE NEXT

Valmistusvuosi: 2011
Genre: Kauhu, Trilleri
Kesto: 95min
Ohjaaja: Adam Wingard
Käsikirjoittaja: Simon Barrett
Pääosissa: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ Bowen, Joe Swanberg
Katsottu: DVD

Kuten koko elokuva, ei Davisonin perheen jälleennäkeminenkään ole perhekokoontuminen tavallisimmasta päästä. Vanhempien hääpäivän kunniaksi lapset saapuvat kumppaneineen maalaiskartanoon nauttimaan illallista. Kuulumisten kertaaminen johtaa sisarusten väliseen kiihkeään yhteenottoon ja riidan saa poikki vain yhteinen vihollinen: kuokkimaan tunkeutuva naamioitunut murhaajajengi. Veri alkaa roiskua ja perheillallisesta muodostuu monen viimeinen ateria – turvassa on vain armottomin ja raain tappaja kaikista. On kuitenkin yksi, jota murhamiehet eivät ole huomioineet…

You're Next on jo vuonna 2011 kuvattu, mutta vasta 2013 valkokankaalle päässyt todellinen läpimurtoelokuva ja raikas tuulahdus kauhugenressä sitten The Cabin in the Woodsin, Sinisterin ja The Conjuringin rinnalla.
Elokuvassa Davisonin pariskunta pyytää jälkikasvuaan viettämään 30-vuotis hääpäiväänsä suurelle kartanolleen. Jälleen näkeminen jälkikasvun kesken saa vanhat kaunat pintaan jotka unohtuvat kuitenkin nopeasti paikalle saapuvien, eläinnaamareihin pukeutuneiden kuokkavieraiden toimesta. You're Next on viihdyttävän onnistunut ja mielenkiintoinen sekoitus perhedraamaa, slasheriä ja tiivistunnelmaista kotiintunkeutumistrilleriä, jota maustetaan umpikierolla huumorilla. Tekijät eivät paljoa jarruttele tarinansa suhteen vaan tarjoavat kylmän tehokkaan eloonjäämistaistelun jossa ei säästellä turhaan punaisen nesteen ja yksityiskohtaisten konstien ihmishengen riistämisen kanssa. Hahmot esitellään sopivan toimivasti katsojalle, jotta näiden syvimpään olemukseen heräisi edes jonkinlainen kiinnostus ja tälläkin kertaan saatat menettää suosikkihahmosi kun sitä vähiten odotat.

Tunnelma pysyy mukavan tiiviinä tarinan yllä, jota maustetaan aika-ajoin nopeilla shokeilla, hiljaisella hiiviskelyllä pimeillä käytävillä ja välillä huumorilla, joka ei vältämättä kaikkia naurata. Tarinan sekaan on myös pistetty pari kivaa kääntötemppua. Päähenkilöstä ei ole tehty sitä yleistä pimbo blondia joka mielummin juoksee yläkertaan kiljuen kuin omaisi edes jonkinlaista itsesuojeluvaistoa. Elokuva tuo uusia näkökulmia kauhugenrelle ja toimii erinomaisesti jokaisella osa-alueellaan. 

 ★★★★
  "the animals 
                  will hunt you