20 January 2013

THE COVENANT

Valmistusvuosi: 2006
Genre: Toiminta, kauhu
Kesto: 97min
Ohjaaja: Renny Harlin
Käsikirjoittaja: J.S Cardone
Tuottaja: Gary Lucchesi, Tom Rosenberg
Pääosissa: Steven Strait, Sebastian Stan, Toby Hemingway, Layra Ramsey
Katsottu: TV
Traileri

Muinaiseen noitien liittoon kuuluvat nuoret ja huippukoulun opiskelijat kohtaavat vanhan vihollissuvun jäsenen, ja 300 vuotta vallinnut rauha on vaarassa.

The Covenant on kertomus neljästä nuorukaisesta, jotka kantavat synkkää salaisuutta: he ovat Ipswichin pojat, joidenka esi-isät loivat salaisen Liiton salatakseen sukupolvelta toiselle periytyvät maagiset kykynsä. Tarinan keskiössä on kohta täydet voimansa saava Caleb (Strait), joka ihastuu koulunsa uuteen tyttöön Sarahiin (Ramsey). Caleb ja hänen ystävänsä Pogue (Kitsch), Reid (Hemingway) ja Tyler (Crawford) huomaavat ongelmien lähestyvän kun kaupunkiin saapuu uusi salaperäinen komistus Chase (Stan), joka liittyy jollain tavalla Ipswichin poikien menneisyyteen ja perintöön. Luonnollisesti poikanelikko aikoo ottaa tästä selvää, vaikka tietävätkin voimien väärinkäytöllä olevan seurauksia.

Elokuva on luokiteltu kauhuksi, mutta todellisuudessa se on ainoastaan siedettävää fantasiaa lähes olemattomalla toiminnalla varustettuna. Ylitehostetut toimintakohtaukset näyttävät turhan villaisella painetuilta, ja elokuvasta täysin uupuva huumori paistaa poissaolollaan jo ensimmäisistä kohtauksistaan lähtien. Juoni on itsessään suhteellisen kiinnostava, ja siitä olisikin voinut erilaisella lähestymistavalla saada jopa hitusen kiinnostavamman ja toimivamman kokonaisuuden. Juonen toteutus ja kehittely jää puolitiehen ja loppu on jätetty liian avoimeksi mahdollisia jatko-osia varten.

Suurin puute taitaa löytyä kuitenkin itse käsikirjoituksessa. Hahmot on jätetty etäisiksi ja dialogi niiden välillä on ajoittain jopa tuskallista seurattavaa. Näyttelijäkaarti on pitkälti valittu ulkonäön vuoksi, mikä näkyy turhankin selvästi jäykissä ja ilmeettömissä näyttelijäsuorituksissa. Näyttelijät eivät tunnu pääsevät hahmoihinsa sisälle edes loppukohtauksessa, joten myöskään tarvittavaa tunnesidettä ei kerkeä luomaan oikein kehenkään. Hahmojen kohtalo on täysin yhdentekevää, jonka vuoksi myös itse elokuvan tunnelma kärsii. Toki jokaisella hahmolla/näyttelijällä on hyvätkin hetkensä, mutta pätkän jälkeen positiivisia esimerkkejä ei pahemmin jää mieleen esiteltäväksi. Pääosanäyttelijöistä ei ole pahemmin kuulunut The Covenantin jälkeen, mitä nyt Crawford ja Stan ovat jälkikäteen tehneet tahoillaan jopa merkittävän näyttäviä roolisuorituksia.

Alku vaikuttaa lupaavalta mutta mitä lähemmäs loppua mennään, sitä enemmän koko elokuva alkaa maistua puulta. Erikoistehosteisiin ei olla kovin paljoa panostettu ja sen huomaa viimeistään lopun erikoistehosteyliannostuksen koittaessa. Elokuvalta on turha odottaa liikoja, mutta se toimii mainiosti tylsien iltojen pelastajana, ja jos sitä silmänruokaa tosissaan etsii. 

★★½

"To save the future,
they will have to battle their past